Október 22-én 21:50-kor lesz látható az M5-ön A tanú. Bacsó Péter kultuszfilmjéből Hamvai Kornél készítette el a színpadi változatot, amelyből Balikó Tamás rendezett előadást a Thália Színházban. A teátrum művészei azonban nem csak estéről estére játszották a nagy sikerű film adaptációját, hanem elkészítették a film tévéjáték változatát is, amelyet íróként szintén Hamvai Kornél jegyez.

A cselekmény 1949-ben játszódik, a hősi forradalom és Pelikán József gátőr elsöpörték a régi rendet. Büszkén, csillogó szemmel tekintenek a jövőbe. Új világ épül, ahol már végre minden jó lesz. Pelikán tisztességes és elkötelezett forradalmár, hisz összefog, egyetért és áldozatot vállal. Valahol mégis elvéti a lépést, és erre rámegy a munkája, a barátja, a háza és az élete. Leghelyesebb gyorsan túllépni ezen, mert a nemzetközi helyzet egyre fokozódik…

A főszereplőt a Thália Színház egykori művészeti vezetője, Csányi Sándor alakítja, Virág elvtársat pedig Pindroch Csaba keltette életre. Mellettük láthatjuk még Szombathy Gyulát (Bástya elvtárs), Mészáros Andrást (Csetneki), Szabó Győzőt (Dániel Zoltán), Hunyadkürti Istvánt (Gulyás), Szegezdi Róbertet (Rendőr, bíró, fotós), Müller Júliát (Gogolákné), Kovács Vandát (Gizike), Vida Pétert (Tussinger) és Molnár Piroskát (Patocsni elvtársnő).

Kiemelt kép: Csányi Sándor és Szabó Győző A tanúban (fotó: Thália Színház)