A Déryné Program újabb mérföldkőhöz érkezett: a Vidnyánszky Attila által jegyzett Déryné ifjasszony című Herczeg Ferenc előadásból különleges látványvilágú filmet forgatnak nemzetközi produkciókhoz mérhető stábbal és technikai háttérrel.

A Déryné Program olyan hiánypótló kezdeményezés, melynek célja, hogy azok a térségek is minőségi színházi élményekkel gazdagodjanak, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A program keretében a Déryné Társulat a kultúra identitásképző szerepének fontosságát alapul véve olyan klasszikus, nagyobb arányban magyar szerzők műveit viszi színre, melyek az érték és az élmény határmezsgyéjén fogalmazzák meg a mai világ számára mértékadó gondolatvilágukat.

A Déryné Program fontos célkitűzése mindemellett az is, hogy a jelenhez alkalmazkodva, izgalmas és innovatív formában mutassa meg saját produkcióinak érvényességét. Éppen ezért az alkotóközösség Herczeg Ferenc Déryné ifjassszony című művének filmre vitelével új felületet találva igyekszik minél szélesebb körben megmutatni előadása társadalomformáló erejét.

Jelenet a Déryné című előadásból (Fotó: Majnik Zsolt)

„Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című előadásunk a Déryné Program zászlóshajója, egyszerre fogalmazza meg költőien a program misszióját, valamint tiszteleg a névadója és a magyar színjátszás hőskora előtt. Ezért érezzük fontosnak, hogy filmen is megörökítsük, és elkészítsük a produkció tévéjáték változatát, melynek rendezője szintén Vidnyánszky Attila” – hangsúlyozza Kis Domonkos Márk, Jászai Mari-díjas színművész, a Déryné Program ügyvezetője.

A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében készülő tévéjáték romantikus szerelmek, nagy fellángolások és szenvedélyes viszonyok egész során keresztül mutatja be szereplőit, akik hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A tévéjátékban megelevenedő miliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével, vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni.

„Déryné a kőszínház előtti világ legnagyobb magyar színésznője. Amikor a magyar színházi élet megerősödött, amikor intézményesült, amikor színházak sokasága alakult meg, Dérynének abban a hőskorba csodálatos, hittel és küldetéstudattal teli szerepe volt, amit fel is vállalt és végigcsinált” – nyilatkozta Vidnyánszky Attila a darabról egy korábbi interjúban.

Jelenet a Déryné című előadásból (Fotó: Majnik Zsolt)

A címszerepben a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória látható, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella.

A Déryné Program a kalandok, tréfák, felfokozott érzelmek egész sorát felvonultató történetet közel száz fős stábbal, kivételes forgatási helyszíneken – a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben –, káprázatos látvány- és fantáziavilággal, kiváló színészi játékkal valósítja meg, melyet a Déryné Társulat színészeinek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá. A Déryné ifjasszony című tévéjáték producere Kis Domonkos Márk.

Kiemelt kép: Jelenet a Déryné című előadásból (Fotó: Majnik Zsolt)