Július közepén tartották meg Csákberényben az Ítélet és kegyelem díszbemutatóját, amely a Vörösmarty Színház „ős-koncepciós perét”, a Perelj, Uram! című darabot dolgozta fel tévéfilmként Szikora János vezetésével, aki az előadás rendezője és a teátrum igazgatója is egyben.

A Sobor Antal regényén alapuló történelmi dráma a magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakában játszódik, amikor a fejér megyei község maroknyi lakója elsőként szembesül a „véreskezű hóhér”, Haynau, valamint embereinek lelki és fizikai terrorjával. A falusiak megfélemlítése érdekében – és azért, hogy példát statuáljanak – perbe fognak két egyházi személyt, a református lelkészt, Szikszai Jánost és a katolikus plébánost, Mansbarth Antalt, és végzetes ítéletet hirdetnek felettük. 

Az Ítélet és kegyelem két főszereplőjét Gáspár Sándor és Imre Krisztián alakítja, a további szerepekben Hirtling Istvánt, Kelemen Istvánt, Kerkay Ritát, Kuna Károlyt, Lábodi Ádámot, Sághy Tamást és Varga Lilit láthatjuk. A 70 perces alkotás nem jöhetett volna létre a Szabad Színház művészei, az Alba Regia Táncegyüttes, a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai, valamint a csákberényiek nélkül. 

Az Ítélet és kegyelem tévéfilm október 6-án, szerdán, 21:25-től látható a Duna TV-n. 

Kiemelt kép: Gáspár Sándor és Imre Krisztián (Forrás: Az Ítélet és kegyelem plakátja)