„Kíváncsi vagyok, milyen lehet, ha egyszer megmerevedik az idő. Mint egy fényképen. Nem megáll, hanem megmerevedik. A tér körvonalai eltűnnek, lelógnak a fényképről. Hol leszek én akkor? A fényképen? Vagy lelógok én is?”

Légrádi Gergely első kisregénye 2007-ben jelent meg Titokfa címmel, majd hosszas hallgatás után 2016-ben egy etüd-novellákat tartalmazó kötettel jelentkezett, a Szembennel. A harmadik könyvére nem kellett szerencsére hosszan várni, a Nélkülem című regény október elején került a könyvesboltok polcaira.

A történet főszereplője, Miklós sikeres marketing szakember, aki könnyedén biztosítja felesége és két gyermeke számára a kényelmes életet, ám egy nap villámcsapásként éri őt is és családját is a hír: Alzheimer-kórban szenved. Az egyre erőteljesebben jelentkező tünetek, a leépülés rémisztő jelei arra ösztönzik a férfit, hogy tudatosan rögzítse emlékeit.

„Egyáltalán, milyen az, aki erős? Ha én erős voltam, akkor az az erős, aki nem áll meg. Aki nem emlékszik. Akinek nincs szüksége arra, hogy emlékezzen. Aki nem feldolgozza a történteket, hanem túllép rajtuk. Az erősnek jelene van. A múlt a polcra való. A múlt csupán referencia pont. Ameddig a jelen felül nem írja.”

A Nélkülem megindító és elgondolkodtató fejezeteiből népszerű színművészek olvastak fel részleteket, Rudolf Péter Miklós és fia megérintő párbeszédét adja elő, Hámori Gabriella a feleség aggodalmait mutatja be, de készült videó Máté Gáborral, Schmied Zoltánnal és Nagy Dániel Viktorral is.

November 6-án a Magvető Caféban Teszári Nóra televíziós újságíró beszélget a szerzővel a regényben felvetett kérdésekről: Képesek vagyunk-e megélni a pillanatot, vagy csak sodródunk a minket körülvevő világgal? Tudatosan gondolkodunk-e az életünkről? Felül tudjuk-e írni a múlt emlékeit a jelen történéseivel?

„Engem is folyamatosan izgatnak a könyvben megjelenő problémák és helyzetek – mondja Légrádi Gergely. – Főleg azért, mert ezekre nem elég választ találni, igazságokat, vagy féligazságokat kimondani. Napról napra meg is kell valósítani őket, ez pedig kegyetlen feladat. Hogy az ember ne csak azt tudja, mit csinál rosszul, de a valóságban is tegyen ellene, minden áldott nap. A könyv egyik fő üzenete, hogy nem csupán meg kell állnunk időről-időre, de vissza is kell néznünk. És kérdezni kell. Tényleg az történt, amit szerettünk volna? Amit megéltünk? Ezt mi látjuk így, vagy mások is?”

A beszélgetést zongorajátékával kíséri Szilasi Dávid, a Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatója, a Virtuózok első évadának döntőse. Az ingyenesen látogatható program végén Légrádi Gergely dedikálja a kötetet.

Az ajánlók elérhetőek a szerző Youtube csatornáján.

Légrádi Gergely Nélkülem című könyve