A PLACCC Fesztivál keretein belül július 2-án a budai Kecske-hegyen, szabadtéren lesz az idén 5 éves Ziggurat Project Unplugged című Staféta nyertes előadásának bemutatója. Sarlós Flóra Eszter koncepciója a kortárs táncot és a sportmászást ötvözi, inspirációja egy Patagóniába tett személyes utazás és olyan érintetlen népcsoportok meséi, melyek mára már kihaltak vagy a kihalás veszélye fenyegeti őket.

Az Unplugged egy szektorokon átívelő projekt, mely hivatásos táncosok és mászók bevonásával jött létre. Előzményének tekinthető az AWE című 45 perces hibrid beltéri darab, amelyet a táncosok 2020 szeptemberében hoztak létre. Ezt idén tavasszal egy alapfokú sziklamászó kurzus követte, majd az egyhetes zempléni technikai felkészülést követően a Kecske-hegyen folytatódott a munka.

„Akusztikus zenei utalással élve az unplugged izolált, becsatornázatlan természetben létezésre utal, ami jelenleg nagyon távol áll tőlünk. Mindarra utal, amihez már minden kapcsolatot elvesztettünk, amiről már csak azok a nagyon kis létszámú népek rendelkeznek tudással, akik a még szinte érintetlen természteben élnek. Az a kérdés is eszembe jut a címről, hogy hogyan tudunk mindenről lekapcsolódni ahhoz, hogy közben valóban kapcsolódjunk. Az előadók folyamatosan össze vannak kapcsolva a kötelekkel a sziklán. Több helyzetben mást és mást jelent nekem most ez a cím” – fogalmaz Sarlós Flóre Eszter az Unplugged kapcsán.

A produkcióban szerepel Borgulya Zoltán (sportmászó), Mórocz Eszter (újcirkusz művész, táncos), Munkácsi Ádám (zenész, zeneszerző), Szemessy Kinga (táncos) és Szilágyi Krisztián (táncos). A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Kiemelt kép: Próba a Kecseke-hegyen (Fotó: Dömölky Dániel)