Lehetünk-e kíméletlenül őszinték egy kapcsolatban? Mit is jelent egy modern műalkotás? Érdemes-e feláldozni hosszú évek barátságát a művészet oltárán? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Thália Színház következő bemutatója.

A Thália Télikertben legközelebb Yasmina Reza kortárs francia drámaíró leghíresebb darabját, a Művészetet mutatják be. Az írónő legtöbb darabja a mai középosztály problémáira reflektál, nincs ez másképp a Művészet című művénél sem. Az előadás 1994-ben debütált Párizsban, és két évvel később már Londonban játszották, 1998-ban pedig a Broadway-n is műsorra tűzték. Ma is töretlen sikerrel játsszák szerte a világon, és olyan neves díjakkal ismerték el, mint a Molière-díj és a Tony-díj. A kortárs színdarab a barátságot és a művészetet helyezi fókuszba. A történet három férfiról szól, akiknek régi barátsága látszik meginogni, amikor egyikük kitérőt tesz a modern művészetek felé.

Nagy Viktor, Zayzon Zsolt és Schell Judit a Művészet olvasópróbáján (fotó: Juhász Éva)

Serge horribilis összegért vásárol egy modern mesterművet, egy hatalmas fehér festményt, amelyen fehér csíkok futnak át. Legjobb barátja, Marc ezen teljesen elszörnyed, és véleményét a maga szabadszájúságával fejezi ki. Erősen sznobnak érzi a vételt és nem érti Serge hirtelen önállóságát, hiszen eddig hasonlóan vélekedtek a művészetekről. Toleráns és nyugodt barátjuk, Yvan akarata ellenére keveredik a vitába és próbálja elsimítani a két férfi közt kialakult konfliktust. Ami eleinte pusztán a művészetről szólt, kezd átcsapni egy mélyebb, személyesebb veszekedésbe, ahol előkerülnek a régmúlt sérelmei. Az írónő csak férfiszínészekkel engedi előadni ezt a darabot. Az egyfelvonásos előadás nem jelenetekre oszlik, dialógusok és monológok váltják egymást – szereplői hol egymagukban a nézőkhöz beszélnek, hol mindhárman jelen vannak a heves vitákban.

Béres Attila a Művészet olvasópróbáján (fotó: Juhász Éva)

Hosszú éveken át játszották a darabot a Katona József Színházban Bán Jánossal, Haumann Péterrel és Lukáts Andorral. Ezt az előadást látva született meg Béres Attilában a gondolat, hogy a Művészetet egyszer színpadra szeretné állítani. Sok év telt el azóta, de idén eljött az idő: a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója a Thália Télikertben rendezi Yasmina Reza művét. Mint mondta, az a különleges ebben a darabban, hogy egy ennyire egyszerű konfliktus körül hihetetlen lélektani folyamatok tudnak végbemenni, elképesztő humorral körbevonva. A mai korban még nagyobb jelentőséggel bír egy olyan előadás, ahol a viták nem képernyőkön keresztül zajlanak, az ideges hangvétel nem merül ki az agresszív billentyű kopogtatásban, és a megbántódott arckifejezés több, mint egy lebiggyesztett szájú emoji. Ebben az előadásban szemtől szemben állnak barátok, akik kimondják a véleményüket, vállalják a konfliktust, életben tartják a háromdimenziós emberi kapcsolatokat.

A lelkes, modern művészetkedvelő Serge-t Nagy Viktor játssza, a szkeptikus és vehemens Marc-ot Zayzon Zsolt, és a kettejük közé szorult, kezdetben nyugodt Yvan-t pedig a fiatal Hevesi László alakítja. A díszlet – amelyet Horesnyi Balázs tervezett – maga a nagy fehér festmény, és a három csíkot is felfedezhetjük, ha figyelmesen nézzük az előadást. A Művészet című darabot április 3-án mutatják be a Thália Télikertben, ezzel a Thália Színház új játszóhelyének harmadik premierjéhez érkezünk.

Kiemelt kép: Béres Attila a Művészet olvasópróbáján (fotó: Juhász Éva)