“Az a kérdés, hogy hajlandó vagy-e lemenni az őseidért a kútba, vagy sem, és kibírod-e, amit felhozol”
Térey János –

Térey-sétaszínház indul Debrecenben: az író utolsó, befejezetlen regényének feldolgozásából született meg a hosszúlépés.járunk? első debreceni programja. Térey Jánost magát a Csokonai Színház három tehetséges színésze eleveníteni meg, akik szülővárosában és életének jelentős helyszínein kalauzolják végig a velük együtt sétálókat. A sétaszínház megihletője és a rendezője Pelsőczy Réka, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművésznője.

Térey János 2020-ban megjelent utolsó, befejezetlenségében is magával ragadó regénye, a Boldog-ház, Kétmalom utca – egy cívis vallomásai, amely drámai sorsokkal tűzdelt családtörténet és szubjektív várostörténet egyben. “Debrecen épületeink jelentős hányada nem arról nevezetes, hogy létezik, hanem hogy valami másnak a helyén áll” – írta művében Térey János. A könyv helyszínei azonban még állnak, így személyesen is átélhetjük az elmúlt évek egyik legizgalmasabb regényét. 

A hosszúlépés.járunk tematikus sétákat szervező családi vállalkozás. 2013-ban jelentek meg a kulturális piacon, sokszínű programjaik azóta is nagyon népszerűek mind a fiatalok, mind az idősebb generációk körében. Hosszúlépés sétákon részt vehetünk Budapesten, Keszthelyen, Tihanyban és immáron első vidéki nagyvárosként, Debrecenben is.

A hosszúlépés.járunk? és a Csokonai Színház szeptemberben két sétát hirdetett meg: az első 14-én (kedden) a Térey Könyvünnep nyitónapján 15 óra 30 perctől indul a Kút utca és az Árpád tér sarkától, a második 18-án (szombaton) szintén 15 óra 30 perctől. Jegyvásárlásra a Hosszúlépés honlapján keresztül van lehetőség, ahol további információkat is találhatunk a sétákról.

Kiemelt kép: Térey János (Fotó: televizio.sk)