Minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik a városban a SopronFest ideje alatt: május 11. és 19. között, 10 napon keresztül közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.

A SopronFest, Magyarország legújabb fesztiválja zászlajára tűzte, hogy a teljesség igényével mutatja be az adott év könnyűzenei koncertkínálatát: a legaktuálisabb nevektől az élő legendákig. Ennek megfelelően a Lővérekben szabadtéri színpadok és programhelyszínek épülnek, illetve két olyan produkció is koncertezik, akikkel sehol máshol nem találkozhatunk: Azahriah és a Halott Pénz csak itt vállalt fellépést az év első felében. A 85 éves Korda György és Balázs Klári a születésnapi élő turné keretében ugyancsak elfogadta a SopronFest meghívását. A pünkösdi hosszú hétvégén többek között Majka, Dzsúdló, Beton.Hofi, a Follow the Flow, a Quimby, Kruder & Dorfmeister páros és Sigma is koncertet ad a Lővérekben, ahol az Alle Farben tűzijátékos opening show-ja indítja el a pünkösdi hétvégét az erdő széli csodás helyen. Napközben pedig a Fő téren a Tűztorony tövében a Soproni Sörnapok színpadán többek között Demjén Ferenc, a Csík Zenekar, a Punnany Massif és a Kraak & Smaak is színpadra lép. Ugyanitt a nulladik nap két főszereplője a Kispál és a Borz és a Necc Party.  

A SopronFest podcast-beszélgetései és előadásai hét helyszínen zajlanak, a szórakoztató és igazán komoly témák egyarát terítékre kerülnek. Az utóbbiak között érdemes kiemelni az UNICEF és a SopronFest #nenézzfélre kampányát, amelynek keretében az iskolai bántalmazás, a bullying kérdéséről beszélgetnek szakemberek és ismert vendégek. A neves galerista, Einspach Gábor a „Nem halok meg!” című filmjének bemutatása után Radnai Péterrel beszélget a főszereplő rákkal folytatott sikeres küzdelméről. „Hol a boldogság mostanában?” – hangzik Tari Annamária legutóbbi könyvének címe, amelyben a mesterséges intelligencia és a digitális világ okozta kihívásokat elemzi. A Soproni Egyetemen megrendezett beszélgetésen a szerző mellett Nánási Pál, Szabó Béla és Weiler Péter vesz részt. A Semmelweis film kapcsán pedig a rendező, Koltai Lajos és a főszereplő, Vecsei H. Miklós érkezik. Emellett a fesztivál ideje alatt közel harminc ART-program is várja az érdeklődőket: „A Hűség Városa” című csoportos tárlaton a neves művészek – Bukta Imre, Bereczki Kata, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter – nemcsak kiállítanak, hanem a helyszínen alkotnak is.

QJÚB zenekar (Fotó: Magyar Zene Háza)

A SopronFest ideje alatt a kortárs irodalmi élet krémje is ellátogat a hűség városába. Grecsó Krisztián: Egy életem című programjának a sopronbánfalvi Kolostor Hotel kertje ad otthont. A Líra Irodalmi Teraszon meghallgathatjuk Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, valamint Erdős Virág beszélgetését, Szendrő Csaba pedig az #Olvasni Szabad, olvasást népszerűsítő programjával érkezik. Az irodalmi beszélgetések tökéletes kiegészítő programjai lehetnek a Magyar Jazz Szövetség által delegált zenekarok koncertjei. A jazz és irodalmi programok fő színtere a Kultúrpresszó teraszán felállított kisszínpad lesz, de a könyvek világát kedvelőknek érdemes ellátogatni a Cédrus Könyvraktérbe, valamint a Széchenyi István Városi Könyvtárba is, ahol szintén izgalmas programokkal készülnek. Vecsei H. Miklós és zenekara, a QJÚB Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján készült koncertszínházi előadása is látható lesz.

A teljes program a SopronFest oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Halott Pénz (Fotó forrása: SopronFest)