Október 5. és 15. között rendezik meg a 12. Szemrevaló Filmfesztivált, a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhetét, amelynek keretében a fővárosi Művész moziban, valamint Debrecenben, Szegeden, Pécsen és Veszprémben is vetítik majd az esemény legjobb filmjeit. A fesztivál nyitófilmje Christian Petzold rendezése, a Tűzvörös égbolt, amely az idei Berlinálén az Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját is megnyerte. 

A közönség négy tematikus blokkba rendezve láthat majd változatos filmeket: a Vonzások és választások szekcióban kapott helyet például a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar vígjátéka, az Aranyéveink, de itt szerepel egy másik svájci komédia, A felső szomszédok is. A Kívülállók és különcök kategóriában a többszörösen díjazott német-svájci-osztrák dráma, a Sisi és én viszi a prímet, de muszáj megemlíteni Adrian Goiginer rendező dédapjának igaz történetét (A róka) és az öntörvényű, de egyben ambíciózus Alma Mahler destruktív szerelmét elénk táró Alma és Oskart is.

A Közösségi konfliktusok válogatásban megtekinthető lesz Németország idei Oscar-nevezettje, A tanári szoba, egy önéletrajzi ihletésű német dráma (Nap és beton), valamint a vidéket és nagyvárost szembeállító Csak az időjárásól beszélgetnek. Az Alternatív életformák blokk egyik darabja egy többszörösen díjnyertes német dokumentumfilm, az Anima – Apám ruhái, továbbá a Vienna Calling névre keresztelt doku-musical lesz, amely a bécsi alternatív  zene felvirágzásáról szól. 

A filmekkel és a vetítésekkel kapcsolatos további részleteket a hivatalos honlapon lehet megtalálni. 

Kiemelt kép: Alma és Oskar (Fotó: FilmAG)