A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyik küldetése a nagy elődök szellemi és anyagi hagyatékának őrzése, és örökségük korszerű továbbfejlesztése. Ezek közé tartozik Kodály Zoltán hangszereinek megóvása és karbantartása, amely a zeneszerző-zenepedagógus egykori lakásában, az Andrássy úton működő Emlékmúzeum célja és feladata is. Ezért a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által biztosított támogatásból kívül-belül restaurálták a Kodály Múzeumban álló Bösendorfer-hangszert, amely így megszólaltathatóvá is vált.

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és a múzeum anyaintézménye Lendvai Tamás aranykoszorús hangszerészmestert kérte fel a munkára. A hangszer nagyjavításának első szakaszában a pályázati összeg felhasználásával finanszírozták a korpusz javítását, a második szakasz pedig Kodály Zoltánné jelentős anyagi támogatásának köszönhetően valósulhatott meg, melynek részeként javították és beszabályozták a zongora mechanikáját, többek közt a kalapácsfejkészlet és a hangtompítófilcek cseréjével, a klaviatúra rendbehozatalával.

A rekonstrukcióval kapcsolatban Sebestyén Theodóra, a múzeum vezetője úgy fogalmazott, hogy a felújítást követően az eredeti helyén álló zongora, amelyet Kodály Zoltán gyakran használt tanítás céljából is, készen áll arra, hogy megszólaltassák, így az intézmény megnyitása óta most először Kodály művei saját hangszerén csendülhetnek majd fel. Majd hozzátette, hogy a terveik között szerep az is, hogy a későbbiekben házikoncerteken, illetve az utókor számára hangfelvételen is elérhetők legyenek Kodály zongoradarabjai azon a zongorán, amelyen először elhangoztak.

Kiemelt kép: A hangszer javításának második fázisa (Fotó: Kodály Múzeum)