Több mint ötven különböző műfajú, izgalmas és változatos programmal várja 2023-ban is nézőit a Városmajori Szabadtéri Színpad. Az idei évad kiemelt eseménye az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek című, Thomas Vinterberg-film színpadi adaptációja, az Orlai Produkciós Irodával koprodukcióban készülő előadás bemutatója lesz.

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei repertoárját számtalan klasszikus prózai előadás tarkítja. Az évadot egy nagyszerű páros, Pokorny Lia és Ötvös András kettőse, a Válótársas nyitja meg. A nyár folyamán az Orlai Produkciós Iroda három darabbal érkezik a Városmajorba: látható lesz a Love Letters Hernádi Judittal és Gálffi Lászlóval, a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka? és a Mezítláb a parkban. A 6SZÍNből A hosszú élet titkát, a Játékszínből a Nyolc nőt, a Nézőművészeti Kft-től A fajok eredetét, a Miskolci Nemzeti Színházból pedig A miniszter félrelépet láthatja a közönség. A L’art pour l’art Légitársaság felhőtlen szórakozást, Jávori Fegya, Kállai István, Kállai Gábor és Müller Péter Sziámi Lévi Story! – A Farmerkirály című musicalje pedig szívhez szóló klezmer muzsikát ígér. Idén 120 perc a Föld körül című zenés utazáson vehetnek részt a nézők a Monarchia Operett vendégjátékaként, a Fórum Színház pedig A feleség negyvennél kezdődik című vígjátékát mutatja be. Már hagyomány, hogy a Dumaszínház fellépői is vendégeskednek a budai színpadon. Csatlakozva a 10. Színházi Olimpia programsorozatához két külföldi színházi produkció is színesíti a kínálatot: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A nép ellensége című Ibsen-darabbal, az Avignon-i Fesztivál az Apropó, Hamlet! című Shakespeare Hamlet-parafrázissal mutatkozik be a fővárosi közönségnek.  

Gállfi László és Hernádi Judit a Love Letters című előadásban (Fotó: szinhaz.online)

Visszatér és kétszer is látható lesz a tavalyi, centenáriumi évad nagy sikerű saját darabja, a Nyáry Krisztián és Horváth János Antal által írt Az eszméimet nem cserélem, de sor kerül idén is egy, az Orlai Produkciós Irodával koprodukcióban megvalósuló saját bemutatóra, a Thomas Vinterberg-film alapján készült Még egy kört mindenkinek című darab premierjére. Új névvel és koncepcióval folytatódik a közönség és a szakma által egyaránt kedvelt színházi esemény, a Városmajori Színházi Szemle. Az új helyszínnel és kétszer annyi programmal megújult és tovább gondolt rendezvénysorozat 2023-tól a SZEMLE+ nevet viseli, és a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtér is helyet ad majd a színház művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina által válogatott 12 előadásnak augusztus 28. és szeptember 10. között.

Természetesen a tánc sem maradhat ki a repertoárból: Franciaországból nyolc afrikai táncossal érkezik a világhírű Nagy József (Josef Nadj) koreográfus egyik leghíresebb produkciója, az OMMA, a Duda Éva Társulattól pedig egy élőzenés akrobatikus táncelőadás, a RAMAZURI lesz látható. A színház 100 éves múltját és Budapest első közparkjának történetét mesélik el a Budasteppel közösen indított tematikus séták. A komoly- és könnyűzene kedvelői sem maradnak városmajori program nélkül a nyáron: Palya Bea, Horgas Eszter és Falusi Mariann, a Benkó Dixieland Band, valamint a Budapest Klezmer Band gondoskodik idén nyáron a változatos dallamokról. A kisebbeket a Kaláka, az Alma Együttes és Halász Judit várja, az agyafúrt kisegér, Rumini Ferrit-szigeten átélt kalandjait a Pesti Művész Színház tolmácsolásában láthatják a gyerekek. Az elmúlt évek hagyományait és sikereit folytatva idén Tristan Séguéla Egy boldog ember című francia vígjátékát láthatják a mozgókép szerelmesei az évad során.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Lévi Story című musicalból (Fotó: Kovács Milán)