A dunaújvárosi Bartók Színház rendkívüli társulati ülést tartott a napokban: Őze Áron igazgató és Csadi Zoltán művészeti igazgató arról tájékoztatta a teátrum munkatársait, hogy a Bartók Színház is sajnálatosan téli szünetre kényszerül, 2022. december 18-tól 2023. február 28-ig nem lesznek előadások az intézményben. „Az energiaválság tízszeresére emelte nálunk a rezsidíjakat, ezt sehogyan sem tudjuk kigazdálkodni. Nagyon szomorú vagyok, hogy a pandémia alatti kényszerleállások után most ismét egy hosszú kényszerszünetet kell beiktatnunk. Nem tudunk játszani a közönségnek. A színészek nem tudnak ebben az időszakban fellépni itt. Iszonyatosan nehéz lesz ez mindenki számára. Lelkileg, egzisztenciálisan” – mondta el Őze Áron.

A dunaújvárosi Bartók Színházban jelenleg is zajlanak próbák: a Nincstelenek – Borbély Szilárd nagysikerű regénye – színpadi adaptációját Horváth János Antal rendezi, hamarosan pedig az Egy csók és más semmi próbái is elkezdődnek Göttinger Pál rendezésében. „Mindkét produkció bemutatóját még megtartjuk. A Nincstelenekét november 18-án, az Egy csók és más semmi premierjét december 16-án, és ezt játsszuk még másnap is. Majd bezár a színház. De inkább kényszerszünetnek mondanám, hiszen a színház háttérmunkája nem áll le, azt átstrukturáljuk. Döntésünket elfogadta a fenntartó, a Dunaújvárosi Önkormányzat, s jeleztük mindezt a szakminisztérium felé is”, fogalmazott Őze Áron, aki kitért arra is, hogy a kormányzat 25 százalékos megtakarítást vár a színházaktól, ezt csak ekképpen tudják megoldani. „Márciusban nyitunk. Ugyanakkor a 2022/23-as évad nem lehet hiányos. A téli szünet miatt nem lesz nyári szünetünk, meghosszabbítjuk az évadot. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a pandémia idején működtünk. A Bartók Színház idén nyáron már közös produkciót – Vízkereszti Gritti – mutatott be a Kőszegi Várszínházzal, és folytatjuk 2023 nyarán ezt az együttműködést. A napokban tárgyalunk arról, mi kerül színre ebben a koprodukcióban.

Csadi Zoltán művészeti igazgató elárulta, hogy a teátrum – a takarékoskodás jegyében – a tervezett bemutatók közül kettőt (Tartuffe, Holtverseny) a következő évadra halaszt. A kényszerszünet idején is folytatják a háttérmunkát, előkészítik a Pinokkió bemutatóját, szervezni kezdik az egyhetes MIKRO Fesztivált, amelyet először a múlt évadban rendeztek meg, valamint felkészülnek a nyarat záró hagyományos Bartók Liget programsorozatra is.

Kiemelt kép: A dunaújvárosi Bartók Színház épülete (Fotó: Bartók Színház)