A nemrég befejeződött X. Színházi Olimpia záróakkordjaként érkezik szeptember 30. és október 23. között a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amely a megszokott kulcsszavak – nyitottság, kíváncsiság, megértés – mentén kínál ismét különleges programokat az érdeklődőknek.

A MITEM-re már alapítása évében 12 országból érkeztek társulatok, majd az elmúlt tíz évben a világszínház jelentős alkotóit, társulatait látta vendégül a Nemzeti Színház. Idén, a tizedik, ünnepi MITEM-re rendhagyó programmal készülnek a szervezők. A MITEM+ keretében magyarországi turnéra érkezik a párizsi Comédie-Française. Molière születésének 400. évfordulója alkalmából 2022-ben mutatták be Párizsban a Tartuffe eredeti, első verzióját, amelyet 1664-es versailles-i bemutató után XIV. Lajos azonnal betiltott. A francia „nemzeti” színház társulat Budapest után a bicentenáriumát ünneplő Miskolci Nemzeti Színházban lép színpadra október 13-án és 14-én. A programban szerepel még a Kassai Nemzeti Színház balett-társulata Shakespeare Hamletjének modern táncszínházi feldolgozásával, Ondrej Šoth rendezésében. Belgrádból a Jugoszláv Dráma Színházat hozza Oidipusz című előadását, a szlovén Vito Taufer rendezésében.

A MITEM részeként mutatja be színházi előadásait a Synergy World Theatre Festival, amely ugyan eredetileg Újvidéken jött létre, ám útja 2023-ban Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol elsősorban a szűkebb, kelet-európai régióra koncentrálva igyekszik programot kínálni, látva az elmúlt évek során, hogy ebben a régióban nagyon hasonlóak a kisebbségi nyelvi kultúra ápolására irányuló törekvések. Az idén fennállásának 75. évét ünneplő bukaresti Állami Zsidó Színház jiddis nyelvű előadása nyitja a sort, majd egy lengyel nyelvű társulat érkezik a csehországi Cesky Tesínből egy felnőtt és egy gyermek produkcióval, őket követi egy roma előadás Kölnből, illetve helyet kapott a programban a „keleti blokk” partnereként két közép-ázsiai vonatkozású produkció: egy baskír előadás Oroszországból és egy orosz színház Georgiából.

A Nemzeti Színház Showcase névre keresztelt blokk a szervező teátrum saját produkcióiból kínál válogatást. 2023 októberében ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a beregszászi színház. Három évtized alatt sem értek véget az első kárpátaljai professzionális társulat hányattatásai, de a háború árnyékában is működik, szolgálja közönségét. A Nemzeti Színházban külön blokkban láthatók a 30 éves beregszászi színház régi és új előadásai, valamint kiállítással, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel emlékezünk és ünnepelik a beregszászi társulatot.

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila a X. MITEM programhirdető sajtótájékoztatóján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)