Első alkalommal kerül megrendezésre a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum új kezdeményezése, a Jazz Estek Szentendre. Az idei pünkösdi hétvégére (június 3-5.) eső hagyományos jazzfesztivál előfutáraként április 24-én és május 28-án a hazai kulturális élet egy-egy meghatározó személyiségével beszélgethetnek az érdeklődők. Az estek házigazdája a Jazz Estek Szentendre művészeti vezetője, Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő.

Április 24-én Károlyi Csaba kritikus, az Élet és Irodalom rovatvezetője válaszolja meg, hogy miért nem osztja már meg véleményét kedvenc zenéiről a közösségi médiában, hogy mostanában milyen zenét hallgat, milyen jazzt szeret, és hogy a könyveken és olvasáson kívül mire jut még ideje. Május 28-án Fülöp Péter, a Mahler-diszkográfia szerkesztője fogja elmesélni, hogy gyűjt-e jazzlemezeket is, lehet-e licitálni a ritkaságokra nála, hogy Torontóban vagy Pesten érdekesebb-e élni, mi az a Labelography, ki vezényli legjobban Mahlert, és hogy ki a kedvenc festője.

A pünkösdi hétévégén a nagysikerű Jazz és Bor Fesztivál művészeti törekvéseit megtartva új hazai és külföldi előadókkal jelentkezik a szentendrei Jazzfesztivál. Június 3-án Londonból érkezik Liane Carroll, akit a fiatal budapesti szextett, a Coltrane Legacy követ a színpadon. A második napon a Lachegyi Máté-féle Ensemble Borealis kvartett játszik, majd a Gitármágia zenekar dallamait élvezheti a nagyérdemű. Vasárnap mutatkozik be Szentendrén a Négy hang – négy évszak, Vörös Niki három énekesnővel kiegészült kvartettje, majd Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András balkáni ritmusai zárják a mulatságot.

A fesztivál helyszíne a szentendrei Barcsay Múzeum szabadtéri színpada, az eseményre május 28-ig kedvezményes áron kaphatók elővételben jegyek.

Kiemelt kép: A szentendrei Jazz Udvar koncertképe (Fotó: Deim Balázs)