2021-ben is folytatódik a Szó Szín Játék előadássorozat, amelynek keretén belül a vidéki és a határainkon túl működő társulatok előadásai mutatkozhatnak be a fővárosi közönség számára a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában. Idén a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház, a Békéscsabai Jókai Színház és a Gyulai Várszínház egy-egy produkciója kerül színpadra.

Március 23-án, kedden Csurka István Deficit című művét láthatjuk a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásaként. A darabot először 1979 őszén, a Pesti Színházban mutatták be, Horvai István rendezésében, nyolc évadon keresztül 387 alkalommal játszották kiemelkedő sikerrel. A mostani előadás rendezője Szilágyi Tibor, aki színészként, akkor még a Vígsznház társulatának tagjaként látható volt az ősbemutatóban.

Április 27-én Hunyady Sándor Bakaruhában című drámáját játssza majd a Szolnoki Szigligeti Színház társulata. A cselekmény 1914-ben, Kelet-Magyarországon zajlik, a menetszázad határtalan lelkesedéssel indul a frontra. Hősünk azonban még nagyobb lelkesedéssel bukkan rá egy olyan kiskapura, amelyen túl harcolni sem kell, és még a vagány katonaruhát is fel lehet ölteni egy-egy ligeti séta alkalmával. A szerepjátékból azonban váratlanul egy minden képzeletét fölülmúló szenvedélyes kapcsolatba bonyolódik. A bakaruha álruhává válik egy olyan képzeletvilágban, ami bár hazugságon nyugszik, mégis sokszor valóságosabb, mint az igazi.

Jelenet a Bakaruhában című előadásból (fotó: Szolnoki Szigligeti Színház)

Május 3-án, hétfőn Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című vígjátéka kerül bemutatásra, az önfeledt szórakozásról a Békéscsabai Jókai Színház gondoskodik. A vidám olasz színpadi játék két fiatal fordulatos, olykor hatalmas érzelmi hullámokat keltő szerelmi története. Az egyetlen nap alatt játszódó cselekményben hőseink a megismerkedéstől egészen az eljegyzésig jutnak, ám közben a párkapcsolatok minden stációját bejárják; egymáshoz simulástól az ádáz veszekedésig, feltétel nélküli szerelemtől az önző, a másikat rabul ejtő ragaszkodásig. A mű a férfi-nő kapcsolat szeszélyességét kívánja ábrázolni, s közben megmutatja ennek azt az oldalát is, amelyről kevesen szeretnek beszélni, pedig csakis úgy lehet valami őszinte, ha a helyzet fonákját is láttatni engedi.

Június 8-án a Gyulai Várszínház zenés monodrámája, a Karády zárkája című Darvasi László-darab zárja a sorozatot. Karády Katalint a titokzatos, ünnepelt dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látjuk és halljuk, ahogyan arra is fény derül, hogyan lesz a szenvedéstörténetből megváltástörténet.

Kiemelt kép: Jelenet a Deficit című előadásból (fotó: Zentai Magyar Kamaraszínház)