Megtartotta az idei év utolsó olvasópróbáját a Szegedi Nemzeti Színház, ezzel elindult 2023 első nagyszabású bemutatója, a Hegedűs a háztetőn próbafolyamata. A Joseph Stein, Jerry Block és Sheldon Harnick által jegyzett musicalt március 17-től, Barnák László rendezésében láthatja a Nagyszínház közönsége.

Barnák László főigazgató az olvasópróba elején kitért arra, hogy kevés aktuálisabb történet van napjainkban, mint a Hegedűs a háztetőn, ami ráadásul nagy jelentőséggel bír a színház életében, 1986 októberében ugyanis ezzel a produkcióval indult a felújított teátrum új évada. A főszerepben akkor Király Levente, majd Gregor József volt látható, a nagy elődöket pedig Tevjeként ezúttal Borovics Tamás követi. Aktualitása mellett azonban nem a politizálás a cél, a darab emberi sorsokat mutat be és számos kérdést vet fel a hagyományok tiszteletével és az azokkal való szembefordulással kapcsolatban. Vajon képesek vagyunk nyitottsággal állni egymáshoz és elfogadni olyan döntéseket, amiket nem mi hoztunk meg?

A musicalt hatalmas stábbal, grandiózus látványvilággal állítják színpadra az alkotók Varsányi Anna díszlet- és jelmeztervei alapján, Hajdu Anita koreográfiájával, Hermann Szabolcs zenei vezetésével. A szegedi társulatot vendégművészként kiegészíti az elmúlt évek sikerprodukciója, a Valahol Európában néhány gyerekszereplője és Szemenyei János, akit Mótel Kamzoilként láthatnak majd a nézők. Goldét Szilágyi Annamária kelti életre, az öt lánygyermeket Csorba Kata, Sziládi Hajna, Ács Petra, Aradi-Szabó Anna/Szügyi Boglárka, valamint Kocsis-Hertelendy Janka/Novkov Míra játssza. A főbb szerepekben színpadra lép még Károlyi Krisztián (Mótel), Krausz Gergő (Percsik), Rédei Roland (Fegyka), Pálfi Zoltán (Lázár Wolf) és Fekete Gizi (Jente).

Kiemelt kép: Czene Zoltán, Hajdu Anita és Barnák László a Hegedűs a háztetőn olvasópróbáján (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)