Ma ünnepli 60. születésnapját Tasnádi Csaba, Jászai Mari-díjas színházi rendező, színházigazgató.

Tasnádi Csaba 1960. június 8-án született, Budapesten. Már fiatalkorában nagy érdeklődést mutatott a színház és a színjátszás iránt, középiskolásként színjátszó körbe járt. Érettségi után első helyen a Színház- és Filmművészeti Főiskolát jelölte meg, de nem vették fel, ezért 1979 és 1984 között az ELTE Jogtudományi Kar hallgatója volt. 1984-től vállalati jogászként dolgozott, ezzel párhuzamosan végezte az ELTE Bölcsésztudományi Kar színház esztétika szakát. Egy újsághirdetés alapján ment el a Józsefvárosi Színház utazó részlegébe rendezőasszisztensnek, első munkája Meczner János mellett, Dunai Ferenc A nadrág című előadásában volt. Néhány évig dolgozott itt, amikor is Timár Béla vendégasszisztensként hívta az Operettszínházba, ahol ott is maradt. 1987 és 1990 között szabadúszó rendező volt, 1990-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakára, Ádám Ottó osztályában posztgraduális képzésen vett részt, így harmadévben már dolgozhatott színházakban Budapesten és vidéken egyaránt. 1993-ban diplomázott, 1999-ben pedig a Színház- és Filmművészeti Főiskola DLA fokozatát is megszerezte.

1993–tól 1997-ig a Budapesti Operettszínház egyetlen állandóként szerződtetett rendezője volt, de közben folyamatosan dolgozott más társulatokkal is. 1997 és 1999 között a Szentendrei Teátrum igazgatója volt. 1999-től kezdve 16 éven át, 2015-ig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője volt, ahol már korábban, 1993-ban is rendezett (Bolha a fülbe). 2002-ben megalapította a VIDOR Fesztivált, 2003-ban a Táncfarsangot, illetve az ő igazgatása alatt újították fel a színházat és a színészházat is. 2016 óta a teátrum örökös tagja.

Tasnádi Bence, Tasnádi István, Tasnádi Csaba (balról jobbra a férfiak) (fotó: Tasnádi István Facebook oldala)

Színpadi rendezései között – amelyeknek száma megközelíti a 100-at – egyaránt található operett (Leányvásár, A cigányprímás, A cirkuszhercegnő, Csókos asszony, Csárdáskirálynő, Mágnás Miska, Mária főhadnagy, A víg özvegy), musical (Óz, a csodák csodája, Anconai szerelmesek, Kabaré, Made in Hungária, Őrült nők ketrece, Hello, Dolly!, Valahol Európában, My Fair Lady, Kőműves Kelemen, Aranycsapat, Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról) és prózai előadás is (Sok hűhó semmiért, Svejk, Arzén és levendula, Tóték, A királyasszony lovagja, Édes Anna, Az üvegcipő, Szentivánéji álom, Malacbefőtt, Eastwicki boszorkányok, Hajmeresztő, Amadeus, Finito, A kőszívű ember fiai, Az ördög). A 2020/21-es évadban a Győri Nemzeti Színházban rendezi Ken Ludwig A hőstenor című bohózatát.

A díjak és elismerések tekintetében a 2008-as év volt termékeny számára: ekkor kapta meg „Az év embere” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kitüntetést, a Prima-díjat, a Bencs Kálmán-díjat, valamint a Jászai Mari-díjat. 2015-ben elnyerte a Móricz-díjat (korábbi nevén Móricz-gyűrű), amelyet a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatának tagjai szavazata alapján ítélnek oda annak a kollégájuknak, aki az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A Tasnádi-famíliában az egy főre jutó színházi dolgozók száma elég magas: Csaba testvére, Tasnádi István drámaíró, fia, Tasnádi Bence pedig a Katona József Színház színművésze.

Kiemelt kép: Tasnádi Csaba (fotó: Tóth László)