Az idei évadban már két előadás is debütált a Katona József Színház Kamrájában, most pedig elkezdődött a harmadik premier próbafolyamata is: december 17-től láthatják a nézők a Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján készülő Teremtmények című darabot, Tárnoki Márk rendezésében.

Az angol írónő műve sajátos stílusjegyeinek köszönhetően egészen a mai napig meghatározója horror-történetek és horrorfilmek egész sorának. Már keletkezésének körülményei is igen érdekesek: Mary Shelley és férje, Percy Bysshe Shelley Svájcba utazott, hogy meglátogassák barátjukat, Lord Byront, aki a közös nyaraláson költői versenyre hívta ki a házaspárt és orvosát, amelyet az nyer meg, aki a legijesztőbb történetet alkotja meg. A húszas éveit még be sem töltő fiatal tehetség egy rémálomból merített ötletet, amelyben egy istentelen tudományt tanulmányozó, sápadt diákot látott térdelni egy dolog mellett, amit ő állított össze.

A Teremtmények olvasópróbája (Fotó: Horváth Judit)

A Katona előadása a regény alaphelyzetéből indul ki: egy kutatóhajó vesztegel az Északi-tenger jégtáblái között, amelyhez a jégen keresztül egy szán közelít. Van rajta valami, egy ember, aki később lázálmaiból felébredve megszállottan keres valakit, egy lényt, akit ő teremtett és most meg akar ölni… Kettőjük története – a teremtőé és gyermekéé – mentén az emberiséget meghatározó alapvető kérdések merülnek fel a tudományról, a felelősségről, az életről és a halálról, és persze arról, hogy mikor és hogyan veszíthetjük el ártatlanságunkat.

„Én jót akartam, és jó voltam. A nyomorúság faragott belőlem démont. Tégy boldoggá, s megint erényes leszek.” /Tizedik fejezet (a lény szavai teremtőjéhez)/

Tárnoki Márk nem most először dolgozik a Katona társulatával, ő jegyzi ugyanis az online térben idén márciusban bemutatott Szavalóverseny című előadást is. Mostani munkájában Bányai Kelemen Barna (Victor Frankenstein), Rába Roland (Teremtmény), Pálos Hanna (Elizabeth), Elek Ferenc (Robert Walton), Bezerédi Zoltán (Alphonse), Szécsi Bence (William) és Tóth Zsófia (Justine) lépnek majd színpadra. A Teremtmények látványvilágáért Giliga Ilka felel.

Kiemelt kép: A Teremtmények olvasópróbája (Fotó: Horváth Judit)