Új bemutatóra készül a Szegedi Pinceszínház az Aradi Kamaraszínházzal közösen: Tolsztoj Az élő halott című műve november 4-én debütál, Tapasztó Ernő rendezésében.

A november elején bemutatásra kerülő előadás a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában készül, egyben a Szeged-Arad Színháztengely határon átívelő művészeti társulás legújabb izgalmas vállalkozása. Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak nemzetközi sikerei után ismét egy Tapasztó Ernő-rendezéssel találkozhatnak az érdeklődők. Az aradi művészeti vezető a rá jellemző sajátos látásmóddal fogalmazza meg a legtöbbek által nagyepikusként ismert Tolsztoj e ritkán feldolgozott, de ikonikus történetét a korhely Fegya Protaszov házasságának válságáról, és annak nem mindennapi megoldásáról, mely a vágyak és a konvenciók kereszttüzében sínylődő szereplők között megszületik. Az előadásban visszaköszönnek a bábjáték és az élő zene hangulati elemei, noha a korábbiaktól merőben eltérő módon. Az egyedi hangvételű Tolsztoj-adaptáció az orosz, és rajta keresztül a mi, kelet-közép európai vidékünk népének lelkét tárja fel egy fergeteges este keretében, melynek középpontjában a szenvedély áll: ha kitör, ha elfojtják, ha kihuny, ha új utat tör magának.

A történet szereplőit Jászberényi Gábor (Fjodor Protaszov), Kancsár Orsolya (Lizaveta Andrejevna Protaszova), Balog József (Anna Pavlovna), Sebők Maja (Szása), Gulyás Hermann Sándor (Viktor Karenyin), Büky Bea (Darja Andrejevna), Nagyhegyesi Zoltán (Artyemjev), Kálmán Zsófia (Mása) és Varga Bálint (vizsgálóbíró) keltik életre.

Kiemelt kép: Pillanatkép Az élő halott próbájáról (Fotó: Szegedi Pinceszínház)