Az Aulea Alapítvány Slippery címmel indít online színházi sorozatot a Trip Hajóról. A hibrid műfajú táncos stand-up esteket április 24-én és május 15-én láthatja majd a közönség.

A Slippery rövid, 10-15 perces külön előadásain a független szcéna vállalkozószellemű előadói lépnek fel, hogy kifejezetten közéleti témákat feldolgozva nyilvánuljanak meg, akár kényes témákban is. Az első adásban Andrássy Máté, Dömötör Judit, Juhász Kata, Molnár Csaba és Nagy Csilla fogja szórakoztatni a közönséget, május 15-én pedig Biczók Anna, Egyed Bea, Fekete Ádám, Fülöp László, Juhász Kata és Szabó Veronika veszik át az online színpadot.

A Slippery célja közéleti kérdésekben „szóhoz juttatni” olyan karakteres színpadi előadókat, akiknek az „anyanyelve” a tánc, vagy a fizikai színház, tehát rendszerint nem a verbális csatornát használják a közönséggel való kommunikációban. A művészek arra vállalkoznak, hogy feltárják és kiaknázzák a kortárs tánc és a stand-up műfaji keveredésében rejlő, a tisztán nyelvieknél sokkal árnyaltabb és többrétegű kifejezési lehetőségeket. Ez az, ami ezt a fúziós formát alkalmassá teszi társadalmi kérdések felvetésére, éppen mert velük kapcsolatban nehéz egyértelműen állást foglalni. Az alkotók e nagyon is komolyan vett társadalmi, közéleti problémákat humoros formában, a stand-up műfaji kereteit tágítva állítják színpadra.

Slippery – kicsúszik a szánkon (Fotó: Slippery Project)

Az előadókat kiválasztó és az alkotófolyamatot végig támogató kuratórium felkért tagjai Bálint Orsolya, kortárstánc szakíró, a Lábán-díj kuratóriumának tagja, Lóky Tamás, a Slippery projekt ötletgazdája, Magács László, színházi, – napjainkban webszínházi – rendező, a Trip Hajó művészeti vezetője és Szabó-Székely Ármin, kortárstánc előadások társalkotója, színházi dramaturg lesznek.

„Bízom benne, hogy az az egykor igen széles réteg, amelyik nem is olyan régen például Hofi Géza olykor zenés színházba hajló, főként közéleti témákkal foglalkozó estjeinek közönsége volt, ma is megnyerhető egy olyan XXI. századi műfaj számára, ahol komplex tehetségekkel megáldott előadók a megfelelő humorral, de nagyon is komoly, mindannyiunkat érintő témákat járnak körül művészeti eszközök segítségével. Ezzel visszahelyezzük a színházat antik szerepébe, amikor az a társadalmi párbeszéd terepe és kiváltója volt.” – mondta Lóky Tamás.

Az eseményről további részleteket a Slippery Project Facebook oldalán lehet olvasni, illetve az online estekre már jegyek is elérhetőek.

Kiemelt kép: Biczók Anna (Fotó: Hevzso Photography), Andrássy Máté (Fotó: Lóky Tamás), Egyed Bea (Fotó: Dömölky Dániel)