Szeptember 25-én és 26-án 19 órától tekinthető meg a Trafó Stúdióban az Overground Dancing Cities – Budapest című táncfilm, melynek munkálataiban olyan nagyszerű művészek vettek részt, mint Berger Gyula, Cuhorka Emese, Fülöp László, Ladjánszki  Márta, Lőrinc Katalin, Nagy Csilla, Rózsavölgyi Zsuzsa, Újvári  Milán, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre. A rendezők Bertrand Guerry és Thibaut Ras.

A francia szervezésű All We Can Do nemzetközi táncfilm projekt 2012-ben indult, majd Párizs, Brüsszel és London után, 2018-ban érkezett Budapestre, hogy magyar koreográfusok mozdulatain keresztül láttassa a város jól ismert tereit és rejtett zugait. A hazai kortárs táncélet több generációja is képviseltette magát a forgatáson, melynek eredményeként tíz rövidfilm, valamint az Overground Dancing Cities – Budapest című táncfilm született meg, melyről Králl Csaba újságíró így írt az Élet és Irodalomban: „A jó táncfilm […] nemcsak a táncosról, a mozgásáról, a mozgásban megélt jelenlétéről, hanem táncos és tér közös dinamikájáról, a kettő kapcsolódásának lehetőségeiről, élő ember és külső környezet intim, belső viszonyairól is mesél. Az Overground Dancing Cities – Budapest című tizennyolc perces táncfilm minden képkockája ilyen. Elejétől végig rezonál.”

Az esemény célja a műfaj népszerűsítése, és a magyar táncfilmkészítés ösztönzése. Mindez olyan programok révén, mint a kétévente megrendezésre kerülő Szerpentin Táncfilm Fesztivál, a Mi a tánc? dokumentumfilm klub, vagy a nemzetközi fesztivál együttműködésekkel megvalósuló magyar táncfilm vetítések. A rendezvényen való megjelenés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kiemelt kép: Jelenelet az If you could see me now című rövidfilmből (Fotó: Sanne Peper)