A mozgás áthatja életünk minden pillanatát, ezért alakulhatott ki a a tánc mint művészeti forma. A kortárstáncokat és azoknak alkotóit bemutató szerepvállalás fontos a Várkert Bazár életében évek óta. A Tánc a kertben sorozat idén is hat kiemelkedő alkotást mutat be, június 26. és szeptember 4. között.

A Reptében – Mikromozgások kinagyítva című előadás Góbi Rita szólója, amelynek mottója egy Pilinszky idézet: „Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap szárnyával, hanem hogy íveljen!”. A produkció a ’már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotát – a tiszta tánc eleven közegét mutatja be, az átmenetek és a metamorfózisok világába szeretne elkalauzolni. Szegő Dávid zenéje különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz június 26-án, a Szárazárok színpadon.

Mészáros Máté koreográfus A távolság mechanikája című performatív, részvételi sétájára válthatnak jegyek az érdeklődők július 2-án és augusztus 27-én. Az eredeti alkotás a statikus és dinamikus testek viszonyát egy térben vizsgálta, idén nyáron a produkció köztérre költözik, a Várkert Bazár környezetében próbálhatják ki a vállalkozó szelleműek. A meghatározó mozdulatsorok és konstellációk piktogramokra lettek „lefordítva”, melyek grafikáit egy kiskönyvben kapják meg a résztvevők, amellyel a közös, körülbelül egyórás sétán maguk is előadóvá válnak.

#Orfeusz #Eurüdiké mítosza a mai viszonyok között elevenedik meg Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix előadásában július 3-án. A sajátosan értelmezett szerelmi történet szerint Eurüdikét most kortárs világunk poklába száműzik, de ide is követi őt szerelme, ám Orfeusz számára a 21. század világképe kiismerhetetlen, nem tudja leküzdeni. A duó a mítosz és a mai kortárs világ közötti ellentétekre épül, ám a dráma tovább megy és a hőseit is demitologizálja.

Az Exist produkciója már azt a kérdést járja körbe 45 percben, hogy mit is jelent nőnek lenni. Két nő keresi ezekre a választ egymástól függetlenül és egymás relációjában. A darab nem feltétlen kínál konklúziót, inkább az égető kérdéseket igyekszik feltenni augusztus 7-én. Hogyan képes egy nő a valódi kiteljesedésre? Hogyan viszonyul az elférfiasodás kérdéséhez? Hogyan képes megküzdeni az önön tükörképével, függőségeivel és legnagyobb ellenségével, az idővel?

Augusztus 28-án egy picit más szemszögből láthatjuk zene és tánc kettősét, hiszen most a tánc a zenének ad testet. A Kávé hajnalban. Budapest táncmozaikok című performanszban dallamokból születő képek, történetek emlékei elevenednek meg. Találkozások, érintések, szenvedély, és még egy utolsó kávé hajnalban. A koreográfia a ¡NOSNACH sokoldalú zenéjére készül, amiben a tangó, kelet-európai sanzon, francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek szabadzenei elemekkel.

Szeptember 4-én zárul a Tánc a kertben sorozat a #kaméleon no.1. projekttel. A Willany Leó társulat folyamatosan újdonságra törekszik, ezért is félévente egy-egy új, külsős alkotót kérnek fel a közös munkára, hogy egy külső szem mindig újradefiniálhassa és újabb gondolatokat adhasson produkcióihoz. Ezúttal Vadas Zsófia Tamara koncepciója kerül színpadra, arra a szimbiózisra és kollektív tudatra építve, amely a próbák során a tagok között spontán megszületett.

Kiemelt kép: A távolság mechanikája (Fotó: Várkert Bazár)