Május 4-én este 21 órától Tamási Áron Vitéz lélek című példázatát közvetíti az M5 csatorna a Marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában.

A Kossuth-díjas székely származású magyar író színdarabja azt a ma már nem könnyen értelmezhető kérdést teszi fel, hogy miként fogadja vissza „az ősi rend” a háború után hazatérőt. Balla Péter három évet szolgál katonaként a háborúban, de csak hét év után tér újra haza. A régi élete helyett azonban csak romokat talál: szülei meghaltak, menyasszonya egy másik férfihez ment feleségül, a szülői háza pedig szó szerint romokban áll. Péter azonban úgy dönt, hogy nem hagyja, hogy elkeseredése elvegye a hitét. Szerez magának egy szamarat, ami keresztet visz/visel a hátán, elkezdi újraépíteni a házát, és ezzel együtt új alapokra helyezi életét. Tamási Áron példázata egy csodás véletlenekkel tarkított, valószínűtlenül szövevényes történet egy férfi és egy nő egymásra találásáról, akik olyan értékrendet követnek, amely ma már szinte felfoghatatlan a fiatalok számára.

Török Viola, az előadás rendezője újragondolva álmodta színpadra a megható történetet, melynek cselekményét egyetlen felvonásba sűrítette. A Spectrum Színház előadásában ráadásul a Bekecs Néptáncegyüttes is közreműködik, akik táncukkal és a népdalok harmóniájával autentikus légkört teremtenek az erdélyi faluban játszódó történethez, és hétköznapi nyelvre fordítják Tamási Áron olykor filozófiai mélységű, költői szövegét. A rögzített előadásban színpadra lép Benő-Barna Zsolt, Csíki Zsuzsa, Diós Brigitta Borbála, Elek István, Faragó Zénó, Kárp György, Kinda Szilárd, Mészáros Zoltán, Móréh-Kinda Boglárka, Móréh Tímea, Nagy-Keresztesi Tamás, Pál Alíz, Ritziu Ilka Krisztina, Siklódi Csaba, Szabó Róbert, Szász Anna, Székely-Szabó Zoltán és Tatai Sándor.

Kiemelt kép: Faragó Zénó és Ritziu Ilka-Krisztina a Vitéz lélek című előadásban (Fotó: Fidelio)