Május 1-jén rendhagyó lemezbemutató koncerten szólaltatja meg Tálas Áron a 2020-ban felvett, Beats From My Heart című albumának zenei anyagát, amelyet eredetileg egyszemélyes zenekarként rögzített otthoni stúdiójában. Az esten többek közt a slam poetry koronázatlan királya, Saiid is fellép.

Tálas Áron fiatal kora ellenére már zongoristaként, zeneszerzőként és tanárként is beírta magát a hazai jazz történetébe. Billentyűsként olyan klasszisokkal lépett fel, mint Borbély Mihály, Lantos Zoltán vagy Fekete-Kovács Kornél, de hallhattuk a Modern Art Orchestra és a Budapest Jazz Orchestra tagjaként is játszani. 2020-ban nem szokványos módon került be a bázeli Focusyear programba: zongoristaként jelentkezett, de a bizottság fülébe jutott, hogy dobon is mesterien játszik, ezért egy rögtönzött meghallgatást követően ezzel a hangszerrel hívták be az ösztöndíjprogramba, ahol a világ különböző pontjairól érkező fiatalokkal együtt olyan világsztárokkal dolgozhatott, mint Kurt Rosenwinkel, Jorge Rossy, David Virelles, Malcolm Braff vagy Lionel Loueke. Önálló formációja, a Tálas Áron Trió repertoárján elsősorban saját szerzeményei szerepelnek, amelyekből két album, a 2016-os Floating Island és a 2018-as Little Beggar született. A triónak írt daraboknak köszönhetően 2020-ban Artisjus-díjat nyert, ami azért különleges megtiszteltetés számára, mert ezzel azoknak a hazai jazz-zenészeknek a sorába emelték, akiket végtelenül nagyra tart és tisztel.

Süveg Márk – Saiid (Fotó: Orsi András)

Tálas Áron a pandémiás helyzetből is erényt kovácsolt: elkészítette régóta tervezett önálló albumát. A Beats From My Heart című lemezen felhangzó valamennyi hangszert maga a művész szólaltatja meg, a számok címei pedig szinte egytől egyig életének meghatározó eseményeire reflektálnak. „Groove alapú zenének jellemezhetnénk, helyenként páratlan ritmusú dalokkal” – mondta el Tálas az album hangzásvilágáról, amely „valahol félúton áll az akusztikus és az elektronikus hangzás között”.

A május 1-jei lemezbemutató koncerten basszusgitáron Gudics Martin, billentyűs hangszereken Ocsovay Damján, dobokon Klausz Ádám játszik majd, a slam poetry sztárja, Saiid, azaz Süveg Márk pedig a szavak erejével hozza el azt a bizonyos beatet a színpadra.

Kiemelt kép: Tálas Áron (Fotó: Müpa)