A X. Bábu Fesztivál keretén belül lesz először látható Magyarországon a Hijinx és a Blind Summit Theatre közös produkciója. A 14 éven felülieknek szóló Meet Fred október 11-én este mutatkozik be a Nagyszínpadon.

„Pontos, vicces és hihetetlenül szórakoztató!” – írta a The Guardian a Meet Fred című előadásról. Fred egy két láb magas rongybáb, aki nap mint nap küzd az előítéletekkel. Csak egy hétköznapi fickó akar lenni, a való világ része: munkát szeretne, meg persze egy barátnőt, de amikor megfenyegetik, hogy elveszíti a BÉJ-jét (Báb Életjáradékát), Fred élete lassan kicsúszik a kezéből. A 2016-os Edinburgh Festival Fringe sikerdarabja tele van színházi invenciókkal, tiszteletlen malacságokkal – egy szívfacsaró történet, amelyet bábnak és embernek egyaránt látnia kell. A Meet Fred egy igazi csoda.

„A Meet Fred egy rendhagyó történet, egyszerre vidám és megható. Ha szereted a fekete humort, és bírod a fiatalos, modern előadásokat, akkor ez a te darabod!” – nyilatkozta Ben Pettitt-Wade, az előadás rendezője a Deszkavíziónak. A produkcióban a bunraku bábtechnika dominál, vagyis a színészek olyan bábokkal játszanak, amelyek az emberi mozgást a legpontosabban tudják lekövetni. A Meet Fred alapötlete akkor pattant ki az alkotók fejéből, amikor elképzelték, milyen lenne, ha egy báb megpróbálna élni és életben maradni a valódi világban. – „Többször dolgoztunk már olyan színházakkal, ahol a művészek tanulási nehézséggel küzdők és/vagy autisták. Amikor velük próbáltunk, rádöbbentünk egy nagyon érdekes párhuzamra. Ahogyan ezeknek a színészeknek szükségük van támaszra, akár a szüleik, akár a gondozóik személyében, hogy teljes életet tudjanak élni, úgy a bábnak is bíznia kell az őt mozgató színészben. Sajnos nálunk az elmúlt időszakban többször volt rá példa, hogy a kormány, „megszorítások” címszóval támogatást vett el a társadalom legsebezhetőbb tagjaitól. Igazából ezt szimbolizálja a mi történetünk is: mi lesz akkor, ha a bábtól elvesszük a bábozót.”

Jelenet a Meet Fredből (Fotó: Holger Rudolph)

A Hijinx Theatre társulatának a Meet Fred volt az első olyan produkciója, amely kimondottan egy báb köré épült, azelőtt nem dolgoztak ezzel a színházi formával, így külső segítségre is szükségük volt. „Az Egyesült Királyság egyik elismert és népszerű bábszínházával, a Blind Summit Theatre-rel koprodukcióban készült az előadásunk. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk, amiért az alkotás minden fázisában, az ötlettől a bemutatóig végig segítettek és támogattak minket. Sem nekem, sem a színésztársaimnak nem volt gyakorlata ebben a műfajban, tulajdonképpen minden, amit a bábozásról tudunk, nekik köszönhetjük. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Hijinx és a Meet Fred is egyre több meghívást kap fesztiválokra, a világ minden tájáról érkezik megkeresés. Bár, őszintén szólva, én még mindig imposztornak érzem magunkat!” – fejtette ki nevetve Pettit-Wade. A Meet Fred először lesz látható Magyarországon, így a társulat tagjai egy emberként várják, hogyan fogadja majd a hazai közönség a produkciót. A rendező azonban – legnagyobb sajnálatára – nem tud találkozni a magyar nézőkkel, mert a Bábu Fesztivál ideje alatt egy másik produkcióban is dolgozik Angliában.

Az Egyesült Királyságban a bábszínházra a mai napig úgy tekintenek, mint a gyermekek szórakoztatásának egyik eszközére, ezért is számít különlegesnek a Hijinx Theatre előadása, amely a tizennégy éven felülieket célozza meg. (A darab durva beszédet és bázmeztelenséget is tartalmaz.) Erre az interjú során többször is felhívta a figyelmünket Pettitt-Wade, aki többek között elárulta azt is, hogy saját marketingesük is folyton meg akarta őket győzni, hogy a történetet igazítsák a fiatalabb korosztály igényeihez, de Ben és csapata mindig figyelmen kívül hagyta ezeket az intéseket. Az interjú végén a rendező egyetlen mondattal ajánlotta a magyar nézők figyelmébe az előadást: Gyertek, találkozzatok Freddel, mert kurvára szeretni fogjátok őt – tényleg nem gyerekdarab!”

Jelenet a Meet Fredből (Fotó: Holger Rudolph)

A Hijinx Theatre és a Blind Summit Theatre közös produkciója a Meet Fred 2019. október 11-én-án, 19 órai kezdettel lesz látható a Budapest Bábszínház Nagyszínpadán. Az egy felvonásból álló, 80 perces előadást angol nyelven, magyar felirattal (Cziráki Judit) játsszák, megtekintése tizennégy éves kortól ajánlott. A történetben a rendezőt Gareth Clark alakítja, a színpadmestert Gareth John, Bryn Fitch pedig kettős szerepben tűnik fel (Bábművész / Fred hangja). Lucilleként Lindsay Foster, Jacként Richard Newnham lesz látható, további bábosok: Douglas Rutter, Llŷr Williams és Nick Halliwell. Az előadás fénytervezője Ceri James, produkciós menedzsere Tom Ayres, a zenét Jonathan Dunn szerezte. A Blind Summit bábdramaturgjai Tom Espiner és Giulia Innocenti, a produkció rendezője Ben Pettitt-Wade. A X. Bábu Fesztivál produkcióra a jegyértékesítés már megkezdődött.

Kiemelt kép: Jelenet a Meet Fredből (Fotó: Tom Beardshaw)