A vírus előtti időket idézve, teljes teltház előtt zajlott szerda délután a Psota Irén-díj átadása, a Rózsavölgyi Szalonban.

Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére öt éve jött létre a Psota Irén Alapítvány, amely minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén tiszteletére, emlékére annak a színésznőnek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota örökségéhez méltónak bizonyulnak.

A kuratórium nevében Hegedüs D. Géza, Kossuth-díjas színművész köszöntötte a megjelenteket, és mutatta be a kuratórium új tagját, Básti Juli, Kossuth-díjas színésznőt, akit a Nemzet Színésze, Törőcsik Mari halála után kért fel az alapító a nemes feladatra.

Józan László és Brasch Bence a 2021-es Psota-díj átadón (fotó: Gál Bereniké)

Józan László és Brasch Bence színészek a díjazott – ekkor még senki nem mondhatta ki a nevét – korábbi interjúiból olvastak fel részleteket, majd Bálint András Kossuth-díjas színművész árulta el, hogy idén ki kapja az elismerést: „Az én feladatom kimondani, hogy az idei díjazott: Takács Kati. És ez nagyon jól van így. Nekem volt szerencsém Psotával többször is együtt játszani, állhattam mellette, láthattam kínlódva, gyötrődve próbálni. És láthattam csodálatosan, szenvedélyesen játszani. A szenvedély szót szeretném különösen hangsúlyozni, és itt már Katiról is beszélek. 1983-ban játszottunk először együtt szerelmespárt, és nagyon megkedveltük egymást. Ezután egy évvel később Szolnokon találkoztunk, és ismét szerelmespárt alakítottunk, ahol Kati egy szenvedélyes, bosszúálló, vörös dögöt adott, nagyon jól állt neki. Aztán 1985-öt írunk, én igazgató lettem a Radnóti Színházban, és az első dolgom volt, hogy Katit hívjam a társulatba, mert vonzott a színészete. Ekkor vette kezdetét a dicsőséges nyolc közös évünk, számos nagy főszerep, például a legendás Nóra alakítása” – nosztalgiázott a múltról a Radnóti korábbi igazgatója, aki természetesen felidézte az ünnepelt pályájának minden fontosabb állomását is.

Hegedüs D. Géza, Bálint András, Takács Kati, Básti Juli és Józan László a 2021-es Psota-díj átadón (fotó: Gál Bereniké)

„Nagyon meghatott, amikor megtudtam, hogy én lettem az idei díjazott. De az is rendkívül felemelő és megtisztelő, hogy egy ilyen helyzetben ennyien eljöttek engem ünnepelni. Nagyon köszönöm!” – mondta elérzékenyülve az ünnepelt.

kiemelt kép: Takács Kati (fotó: Gál Bereniké)