Ma ünnepli 70. születésnapját Takács Kati, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

Takács Kati 1951. január 15-én született, Budapesten. A Színiakadémián szerzett diplomát, majd 1975-ben kezdte pályafutását a Veszprémi Petőfi Színháznál, amelynek egészen 1980-ig tagja volt. 1980 és 1981 között a debreceni Csokonai Színházban, 1981 és 1985 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1985 és 1994 között a Radnóti Miklós Színház művésze volt, 1994 és 2012 között pedig az Új Színház foglalkoztatta. 2012-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd 2016-ban a Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagjává vált.

Pályafutása alatt olyan előadásokban láthatta őt a közönség, mint a Magyar Elektra (Királyné asszony), Az eltört korsó (Márta asszony), a Tizenkét dühös ember (Negyedik esküdt), a Csoda (Bíborka), az Adáshiba (Bódogné), a Sirály (Nyina), a Ványa bácsi (Jelena Andrejevna), A makrancos hölgy (Kata), a Dühöngő ifjúság (Helena Charles), a Kék róka (Cecil), a Nóra (Nóra), az Anna Karenina pályaudvar (Anna Karenina), a Kaland (Anna), a Patika (Patikusné), a Jó embert keresünk (Háztulajdonosnő), Az üvegcipő (Adél), a Cseresznyéskert (Ranyevszkaja), az Éjjeli menedékhely (Násztya), az Álszentek összeesküvése (Madelaine Bejart), az Augusztus Oklahomában (Mattie Aiken), a Mezítláb a parkban (Mrs. Banks), a Vénusz vagy az Egérfogó (Mrs Boyle). Anyaszínházában a Budaörsi Latinovits Színházban jelenleg az Aliz (Aliz), a Születésnap (Else) és a Koldusopera (Celia Peacock) című előadásokban látható, de vendégművészként játszik a Rózsavölgyi Szalonban (Idegenek a vonaton) és a Pinceszínházban (Marvin szobája) is.

Gyabronka József és Takács Kati a Vénusz című előadásban (Fotó: Orlai Produkciós Iroda)

Színpadi szerepei mellett olyan mozi- és tévéfilmekben láthattuk többek között, mint a Szerencsés Dániel, a Horváték, a Ballagás, a Ballagó idő, A halál kilovagolt Perzsiából, a Lora, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, a Félvilág vagy a Rossz versek. Ezen kívül gyakori vendégszereplő a sorozatok világában (Kisváros, Kántor, Szomszédok, Barátok közt, Tóth János, Presszó, Jóban Rosszban) is.

1985-ben elnyerte a Veszprémi Fesztivál-díjat, 1989-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1990-ben megkapta a Kritikusok díját, 1993-ban a Déryné-díjat, 2003-ban pedig a Paulay Ede-díjat. 2008-ban érdemes művésszé avatták.

Kiemelt kép: Takács Kati (fotó: Marton Meresz)