Az éppen 100 éve, egészen pontosan 1920. március 10-én született Boris Vianra emlékezve jelentette meg a francia szerző egyik legsikerebb kötetét a Sztalker Csoport. A Tajtékos napok Bálint gazda ajánlásával került a POKET-automatákba.

A Tajtékos napok egyfelől Raymond Quenaeu szerint a XX. század „legmeghatóbb szerelmes regénye”, másfelől világunk tükre, így a könyv lapjain az élet szépségei – a szerelem és a zene – mellett szomorú és rút dolgokkal is találkozunk. Az ifjúkor biztonságos és gondtalan világát kényszerűen maga mögött hagyó Chloé és Colin, illetve Alise és Chick a gépnyulak, a hóvakondok, a gyilkos lótuszvirágok és a földből kinövő puskacsövek ijesztő univerzumába csöppen. A fiatal pároknak szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy a felnőtt lét csupa kényszer (felelősség és munka), a szerelem és a boldogság pedig rémesen törékeny. Boris Vian elmesélésében viszont a történet legszomorúbb pillanatai is képesek megnevettetni minket.

A Tajtékos napok először 1969-ben jelent meg magyarul (ez volt a szerző első regénye hazánkban), és ugyanúgy, ahogy a világ minden táján, nálunk is villámgyorsan kultuszkönyvvé vált, s immár több mint negyven éve „kötelező olvasmánya” az újabb és újabb ifjú generációknak. Az elmúlt közel 50 évben 10 különböző kiadást élt meg Magyarországon, többek között a Cartaphilus Kiadó, később pedig a Helikon Kiadó Boris Vian-életmű sorozatának, valamint az Európa Zsebkönyvek, az Európa Modern Könyvtár és a Helikon Zsebkönyvek tagjaként is polcunkra tehettük. Ehhez a „társasághoz” csatalkozott most a legújabb, POKET-kiadás, amely a közel két évvel ezelőtti induláshoz képest megújult designnal (a borító már nem egy, hanem kétszínű), matricával leragasztott könyvjelzővel és ajándék vetőmaggal került az automatákba.

Kiemelt kép: Boris Vian (fotó: dunszt.sk)