A Dobronyi rózsát Zsazsának című előadás Fedák Sári életétét dolgozza fel a művésznő naplóbejegyzései alapján, melyet január 7-én mutatnak be a Nemzeti Színházban. A színdarab ősbemutatóját a kárpátaljai Nagydobronyban tartották, ahol hatalmas sikert aratott.

E mostani, dalokban és nótákban gazdag produkciónak előzménye is van: Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas színművésznő 2015-ben mutatta be a Fedák Sáriról szóló önálló estjét a Nemzeti Színházban azzal a céllal, hogy felelevenítse a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, és ezáltal a közönség megismerhesse nagy múltú művésznő életének nem mindennapi részleteit és igazságát, valamint, hogy elégtételt szolgáltasson személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyet pályája során elszenvedett. Az ugyanis soha meg nem bocsájtható bűne a II. világháború utáni politikai rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett szeretett hazájában színpadra. Mikor végleg kiderült számára, hogy nem térhet vissza a színházba, teljesen összeomlott és ez az állapot okozta idő előtti halálát.

A Dobronyi rózsát Zsazsának a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére abból az igényből született meg, hogy az egész Kárpát-medencében sikerrel játszott önálló est prózai igazságát Fedák Sári művészi természetéhez híven igazi énekes-zenés élménnyé varázsolja. Az előadás központi gondolata az elvándorlás és a szülőföld iránt érzett, a soha nem múló szeretet. Ebben osztozik a beregszászi Fedák Sárival az előadás két kárpátaljai résztvevője: Szűcs Nelli és a narrátorként közreműködő, ugyancsak Jászai Mari-díjas színművésznő, Tarpai Viktória. A zenei kíséretet a Zsazsa bandája népzenekar adja: Király Miklós (prímás), Pálházi Bence (hegedű), Sárközi Áron (brácsa), Herédi Zsombor (harmonika) és Laukó Tamás (nagybőgő). A produkcióban kiemelt szerepet kapott a dobronyi keresztszemes hímzés Hrivnák Tünde Pro Urbe-díjas divattervező ruháin, melyeket a nagydobronyi Őr Hidi Ágnes kézimunkái díszítenek.

Kiemelt kép: Dobronyi rózsát Zsazsának című előadás színlapja (Fotó: Nemzeti Színház)