Ma ünnepli 50. születésnapját Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész.

Szűcs Nelli 1972. március 31-én látta meg a napvilágot a kárpátaljai Tiszaújlakon. 1993-ban végzett az Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kijevben, ahol legmeghatározóbb tanára Vidnyánszyky Attila volt, akivel a diploma megszerzését követően azonnal megalapították a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színházat. Számos, a társulat számára nemzetközi elismertség hozó előadásban láthatták a nézők, melyek közül kettőt a mai napig játszanak (Csehov: Egyfelvonásosok, Örkény István: Tóték), jelenleg a Nemzeti Színházban.

2007-ben követte Vidnyánszky Attilát Debrecenbe, aki 2013-ig töltötte be a Csokonai Nemzeti Színház igazgatói posztját, majd 2013-ban a Nemzeti Színházba, ahol a mai napig társulati tag a szintén színművész férjével, Trill Zsolttal együtt. Ebben az időszakban olyan, mára már kultikussá vált előadásokban láthatták a nézők, mint a Fodrásznő (rendező: Viktor Rizsakov) vagy a Körhinta (rendező: Vidnyánszky Attila), és neve összeforrt az egyik legnagyobb magyar primadonnával, Fedák Sárival is, akinek életét az azonos című monodrámában, illetve a tavaly debütált Dobronyi rózsát Zsazsának című produkcióban dolgozza fel. Ezek mellett olyan előadásokban láthatjuk, mint Az ajtó (Sutu), a Tartuffe (Dorine), a Médeia (címszerep), az Álomgyár (Sally), a Részegek (Lora), a Csongor és Tünde (Ilma), a János vitéz (mostoha) és a Három nővér (Natalja Ivanovna). Jelenleg Euripidész Bakkhánsnők című drámáját próbálja, amely május 14-én debütál majd a világhírű görög rendező, Theodórusz Terzopulosz rendezésében.

Szűcs Nelli a Fedák Sári című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Gazdag színházi repertoárja mellett gyakran látható mozgóképes alkotásokban is, emlékezetes alakítást nyújtott A szarvassá változott fiú című színházi előadás filmes feldolgozásában, illetve A Sátán fattya című háborús drámában. Látható volt továbbá az Aurora Borealis – Északi fény, a Drakulics Elvtárs, a Magyar Passió és a Nagykarácsony című filmekben is.  

Szűcs Nelli 2007-ben kapta meg a Jászai Mari-díjat, 2010-ben a POSZT zsűrije a legjobb női alakításnak járó elismerésben részesítette, 2012-ben az Amphiteátrum, 2013-ban a Magyar Művészetért díjat vehette át. Ugyanebben az évben lett érdemes művész is. 2016-ban megkapta a Szörényi Éva-díjat, 2020-ban a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt, nemrég pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át a kiváló művész címet neki.

Kiemelt kép: Szűcs Nelli (Fotó: Nemzeti Színház)