Ma ünnepli 75. születésnapját Sztevanovity Dusán: a Prima Primissima díjas szerb származású magyar dalszövegíró, zeneszerző, dramaturg, zenész 1945. április 27-én, Belgrádban látta meg a napvilágot.

Édesapja Sztevanovity Milutin közgazdász, újságíró, anyja Zemanovity Mária, testvére Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas előadóművész. A család Dusán hároméves korában költözött Magyarországra, amikor a szülőket Budapestre diplomáciai szolgálatra küldték, később pedig politikai okokból nem térhettek vissza Jugoszláviába. A középiskola elvégzését követően néhány évig a Budapesti Műszaki Egyetemre járt, de tanulmányait nem fejezte be. 1964-ben belépett bátyja, Zorán együttesébe, a Metróba, ahol az akkord gitárosi posztot foglalta el. Már ekkor megmutatkozott szövegírói tehetsége, a legismertebb Metro-dalok szövegét köszönhetjük neki. 1971-ben elhagyta a zenekart, és fordítással kezdett foglalkozni. 1973-tól 10 éven keresztül a Magyar Televíziónál dolgozott dramaturgként, szerkesztőként és műsorvezetőként.

Több száz közismert dal szövegét jegyzi: a fent említett zenekaron túl olyan együtteseknek és énekeseknek írt, mint az LGT, Presser Gábor, Kovács Kati, Katona Klári, Karácsony János, Somló Tamás, Gerendás Péter, Kern András, Janicsák Veca. Lírai dalait filozofikus hangvétel, mély gondolatiság, ugyanakkor könnyedség jellemzi. Ezt a színházba járók is megtapasztalhatták, hiszen neki köszönhetjük a magyar színháztörténet egyik legikonisabb musicaljének, A padlásnak a szívbemarkoló, gyönyörű szóképekkel megírt dalszövegeit is. A Presser Gáborral és Horváth Péterrel közösen írt zenés darabot 1988-ban mutatták be a Vígszínházban, az előadás sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a premier óta, vagyis 32 éve folyamatosan teltházzal játsszák és jegyet a mai napig nehezen lehet szerezni rá (decemberben pedig a darab 1.000.000. nézőjét köszöntötték!). Marton László rendezésén és az olyan dalokon, mint a Fényév távolság, a Szilvásgombóc vagy éppen az Örökre szépek, generációk nőttek fel, és reményeink szerint hamarosan az amerikaiak is megismerhetik ezt a csodálatos történetet.

Marton László (rendező), Sztevanovity Dusán (dalszövegíró) és Presser Gábor (zeneszerző) A padlás 900. előadásán, 2016. decembet 5-én (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Sztevanovity Dusánt 1995-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 1995-ben Huszka Jenő-díjat, 1999-ben Huszka Jenő Életmű-díjat, 2006-ban Fonogram Életműdíjat és Fényes Szabolcs-díjat kapott. 2010-ben a kimagasló művészi értéket képviselő dalszövegeiért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2014-től pedig a Prima Primissima-díjazottak társaságát erősíti.

Kiemelt kép: Sztevanovity Dusán (fotó: wikipedia)