Ma ünnepli 60. születésnapját Sztarenki Pál, színész, rendező, a Pinceszínház jelenlegi igazgatója.

Sztarenki Pál Budapesten, 1961. december 15-én látta meg a napvilágot. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1988-ban szerzett diplomát, ezt követően a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, amelynek három évadon keresztül volt tagja. 1991 és 1994 között az Arany János Színház, 1994 és 1998 között az Új Színház, 1998 és 2010 között a József Attila Színház, 2010 és 2018 között pedig a Hevesi Sándor Színház társulatát erősítette, ez utóbbinak művészeti vezetője is volt. 2018-től szabadúszó színészként és rendezőként dolgozott, 2021-ben a IX. kerületi képviselő-testület őt nevezte ki a Pinceszínház igazgatójának

Színészként több mint 75 előadásban láthatta a közönség, többek között olyan klasszikusokban, mint az Othello (Rodrigó), a Lear király (Edgar), a III. Richárd (címszerep), az Ármány és szerelem (Ferdinand), a Holdbéli csónakos (Vitéz László), a Scapin furfangjai (Scapin), a Hedda Gabler (Eljert Lövborg), Az öreg hölgy látogatása (Boby), az Éjjeli menedékhely (Klescs), a Figaró házassága (Almaviva gróf), a Makrancos Kata (Petruchio), Az ötödik pecsét (Civilruhás), a Pokemon go (Józsi), vagy épp a nemrég 100. előadását ünneplő Diplomácia (Dietrich von Cholticz). 

Sztarenki Pál a Diplomácia című előadásban (Fotó: Várady Nikolett)

A 2000-es évektől kezdve dolgozik aktívan rendezőként is. Többek között színpadra állította már a Minden jót, Elling!, a Cseresznyéskert, a Szigliget, a Színésznők, a Prah, az Illatszertár, a Kean, a színész, a Csoportterápia, az Asszony a fronton, a Közellenség, a Tanár úr, kérem, az És már senki sem (Tíz kicsi néger) és a Caligula helytartója című darabokat, jelenleg pedig a Diplomácia, a Semmit se bánok és Az elnök szabadsága látható a Rózsavölgyi Szalonban a munkái közül.

Kiemelt kép: Sztarenki Pál a Diplomácia című előadásban (Fotó: Várady Nikolett)