30. születésnapját ünnepli Sztarenki Dóra, színésznő és táncművész. 

Sztarenki Dóra 1991. november 2-án született Budapesten Sztarenki Pál színész-rendező gyermekeként. A művészetekkel való ismerkedést a mozgáskultúrával kezdte, fiatalon műkorcsolyázott és balettozott is, végül a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett táncosként, majd diplomaszerzése után az ExperiDance-hez szerződött. Elvégzett egy táncpedagógus képzést is. Táncos karrierjével részben az HBO csatorna Terápia című sorozatának kedvéért hagyott fel, azóta pedig nem csupán a tévében, de a moziban és a színpadon is találkozhatnak vele a nézők. 2018-tól a Centrál Színház társulatának tagja. Többek között olyan darabokban szerepelt, mint a New York-i komédia, a Függöny fel!, a Sok hűhó semmiért és A nevem Mary Page Marlowe, jelenleg pedig a Centrál Színház új bemutatójában, a Beszélő fejekben, valamint a Rózsavölgyi Szalon előadásában, a Semmit se bánok című drámában látható.

Sztarenki Dóra a Semmit se bánok című előadásban (Fotó: Gordon Eszter)

A Terápia mellett játszott a Társas játék, a Hacktion, a Barátok közt, A Tanár, az Ízig-vérig, a 200 első randi és a Mellékhatás című sorozatokban is, de filmográfiája sem rövid: szerepel rajta a Félvilág, A martfűi rém, az Árulók, a #Sohavégetnemérős és az 1945 is. A Made In Karanténban zsűritagként mutatkozott be; versenyzőként nyert A Konyhafőnök VIP-ben; nem áll távol tőle a szinkronizálás sem, hallható például A fiúkban (The Boys) és A keresztrejtvény-gyilkosságok: Halálos lánykérésben is.

A Forbes magazin beválogatta a „Harminc sikeres fiatal 30 alatt” című összeállításába 2017-ben, 2018-ban pedig megkapta a Magyar Filmdíjat a legjobb női főszereplő kategóriában az Árulókban nyújtott alakításáért. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Sztarenki Dóra (fotó: Forbes)