Augusztus 8-án, mindössze egyetlen alkalommal lesz látható a debreceni Nagytemplom előtti szabadtéri színpadon Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperája. A sztárszereplőket felvonultató, élő zenei kísérettel felcsendülő látványos előadás a II. Debreceni Ünnepi Játékok programjában kerül színre Juronics Tamás rendezésében.

A harminc évvel ezelőtt a Madách Színházban bemutatott zenés mű Szűz Mária történetét meséli el: ifjúságától Krisztus születésén és kereszthalálán át Mária mennybemeneteléig követhetjük az eseményeket János apostol látomásos tolmácsolásában. 1991-es ősbemutatója óta többször színpadra állították Magyarországon, de játszották Csehországban, Szlovákiában, Németországban és Olaszországban, a nagyszínpadi feldolgozások mellett oratórikus és koncertszerű verziókban is. Élő zenekari kísérettel azonban most először került színre a LantArt Produkció előadásában, amely Juronics Tamás rendezésében valósult meg a műfaj kiváló énekeseinek és alkotóinak részvételével.

Az evangéliumi történetet anyai nézőpontból ábrázoló rockopera színház- és kultúrtörténeti különlegességként egyszerre képes felmutatni a szakralitást, az isteni erő nagyságát és a szeretet mindent legyőző erejét, ugyanakkor az emberi érzések lelki hátterét is. A húsvét estéjén Győrben nagy sikerrel bemutatott produkció újragondolt formában láttatja a művet. „Nem egy ikonosztázt állítunk színre, hanem mai emberek játszanak el egy misztériumtörténetet. A fókusz az emberi síkon van, mégpedig női látószögből. Csak annyira archaizálunk, mint egy régészeti lelet, amit Cziegler Balázs látványos, titkokat rejtő és műfajelőzményi inspirációkat megidéző díszlete okosan érzékeltet, míg Benedek Mari jelmezei a mai kort jelenítik meg” – mondta el Juronics.

György-Rózsa Sándor és Bordás Barbara a Mária evangéliuma című rockoperában (Fotó: Éder Vera)

A jubileumhoz méltó, nagykiállítású előadást Győr, Kaposvár és a Margitsziget után Debrecenben is láthatják az érdeklődők. A szereposztás a zenés-színházi műfaj legjobbjait vonultatja fel: Máriát Bordás Barbara, Jézust György-Rózsa Sándor, Heródest Novák Péter alakítja, János apostol szerepében pedig Földes Tamás debütál. Közreműködik a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa Medveczky Szabolcs vezényletével.

Kiemelt kép: György-Rózsa Sándor a Mária evangéliuma című rockoperában (Fotó: Éder Vera)