Koncertek, filmvetítés, beavató előadás, valamint családi- és gyermekfoglalkozások várják az érdeklődőket a szombaton kezdődő 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon Budapesten több helyszínen. A február 5-ig tartó jubileumi esemény a Budapest Sound Collective Ligeti elágazások című koncertjével veszi kezdetét a Zeneakadémián, Dubóczky Gergely vezényletével. A Ligeti Györgynek szentelt koncertműsor gerincét a zeneszerzőnek ajánlott hommage-darabok adják.

Az emberi hang kulturális és intonációs sokszínűsége áll a középpontban Gabriel Dharmoo kanadai zeneszerző és énekes estjén, január 19-én a Magyar Zene Házában, ahol egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be a művész Anthropologies Imaginaires (A képzelet antropológiája) című interaktív szólódarabja. A BMC ad otthont január 14-én Miroslav Tóth Black Angels Songs című produkciójának, amely a holokauszt névtelen áldozatainak állít emléket. A darabot George Crumb 1971-ben, a vietnámi háború idején írt Black Angels című műve ihlette. A bécsi Studio Dan az újzene mellett otthonosan mozog a jazz, az improvizált zene és a hangszeres színház műfajában is. Vendégszólistájuk, Ladik Katalin költő, performer, a magyar hangköltészet úttörője idén ünnepelte 80. születésnapját. A Studio Dan és Ladik Katalin közös produkciója január 17-én lesz látható a Fonóban, ahol Gryllus Samu számukra komponált darab-párja, a Demilitarizációs tanulmányok hangzik majd el. A Trafóban január 21-én lép fel az sydney-i MN´Jam Experience ének-elektronika duója valamint a Gyárfás Attila és Bolcsó Bálint alkotta dob-elektronika páros, amely külön-külön és együtt is játszik majd. A francia Braz Bazar duó Abraz’ouverts című előadása a családoknak is szórakozást nyújthat a Francia Intézetben. A produkcióban együtt szerepel zene, tánc és humor.

Ladik Katalin (Fotó: Albin Olsson)

A 10. fesztivál mindezek mellett kiállítással, filmvetítéssel és a koncertekhez kapcsolódó beavató foglalkozásokkal is várja az érdeklődőket, betekintést engedve az újzene sokszínű és innovatív világába. Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők indították útjára 2014-ban a BMC-vel, a Fugával, a Trafóval és a Zeneakadémiával együttműködésben. A fesztivál célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása. Az idei fesztivál a BMC-ben, a Zeneakadémián, a Magyar Zene Házában, a Trafóban, a Fonóban, a Fugában, a Francia Intézetben, a MAMŰ Galériában, a Nádor Teremben, a MáraiKult és a CEU helyszínein várja programokkal az érdeklődőket.

Kiemelt kép: Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective (Fotó: Kotschy Gábor)