Günter Grass neve elsősorban a danzigi trilógia kapcsán lehet ismerős a magyar nézőknek, amelynek első kötetéből 2016-ban rendezett színházi előadást Hegymegi Máté a Katona József Színház Kamrájában. Most a Stúdió K Színházban debütál a sorozat lezáró része Mirko Radonjić értelmezésében.

A Kutyaévek a 20. század történelmét követi nyomon az első világháborútól, a Harmadik Birodalom eseményein keresztül a második világháború utáni évekig, a háború után kezdődő gazdasági csoda, illetve a háborús bűnösök háború utáni megítélésének problémáját elemezve – a Grasstól megszokott humoros, burleszk elemekkel tarkítva. A mű három központi szereplő narratíváján keresztül azt a kérdést igyekszik felvetni, hogy a történelem valóban az élet tanítója-e (magistra vitae), vagy egy olyan mókuskerék amelyből nem lehetséges kijutni. A szerző mágikus realizmusából merítve tesz most kísérletet a montenegrói rendező arra, hogy színészeivel megjelenítse a fantasztikumot a közönség viszonylatában, minimális eszközhasználattal.

Az előadásban színpadra lép Homonnai Katalin, Nagypál Gábor, Lovas Dániel, Sipos György, Spilák Lajos Nyakó Júlia és Pallagi Melitta, a premierre szeptember 11-én 19 óra 30 perckor kerül sor a Stúdió K-ban.

Kiemelt kép: A Kutyaévek próbája (Fotó: Vass László)