Megkezdődött a Zeneakadémia V. Marton Éva Nemzetközi Énekversenye, az elő- és középdöntőket követően a Nagyteremben szombaton tartják az eredményhirdető döntőt, vasárnap az operaházi gálán a különdíjasokat jelentik be. A kötelező repertoáron Liszt-dalok mellett számtalan operaária szerepel a népszerű művektől a kevéssé ismertekig.

A hétfőtől péntekig megtartott elő- és középdöntőkön a versenyzőket még csak zongora kísérte, a szombati eredményhirdető döntőn, valamint a vasárnapi, operaházi gálán – amelyen a különdíjasokat jelentik be – a Magyar Állami Operaház zenekarával és Kocsár Balázs vezényletével lépnek fel a fiatal művészek. Az érdeklődők az élő internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhetik a versenyfolyamot. „Fontos, hogy a verseny idején békességben legyünk, egymásra figyeljünk, segítsük egymást” – nyilatkozta Marton Éva operaénekes, aki a fiatalokat bíztatva hozzátette: a fiatal művészek jó munkával, nagyszerű előadással kitűnhetnek, ezért ragadják meg a lehetőséget, hogy észrevegye őket a világ. A művész bejelentette, hogy ettől az évtől köztársasági elnöki különdíjat is kiosztanak a legjobb Liszt-előadónak. Ezt és a Marton Éva-különdíjat is a gálán vehetik át a versenyzők, de az is elképzelhető, hogy e két elismerést olyan versenyző kapja, aki még a döntő előtt kiesik.

A több mint 70 ezer euró összdíjazású, a magyar kormány támogatásával megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijében Marton Éva elnökletével ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai foglalnak helyet: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora, Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester, Vittorio Terranova olasz tenor,  Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója, Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Kiemelt kép: Marton Éva (Fotó: Emmer László)