Július 31-ig lesz látogatható a 37. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat, a hazai képzőművészeti alkotások seregszemléjének ismét a Dornyay Béla Múzeum ad otthont. Ebben az évben a több száz beérkezett pályaműből 67 alkotást, festményt, plasztikát, szobrot és grafikát állítottak ki.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében a tárlat történetét elevenítette fel: az 1971-től megrendezett Tavaszi Tárlat jogelődje az 1965-ben megnyílt első észak-magyarországi területi képzőművészeti kiállítás, a ’70-es évek elejéig ez nyújtott bemutatkozási lehetőséget a régió festői, szobrászai számára. Ezt követően a tárlat az 1980-as évektől vált országos rangúvá és begyűjtésűvé. A kiállításnak az 1990-es évektől kétévente ad helyet a város, felváltva a rajzbiennáléval és a rajztriennáléval. „Az évtizedek során többször változott a múzeum neve, más lett a fenntartó, átalakultak a támogatási rendszerek, de a rendezvény célja változatlan: teret adni a hazai kortárs képzőművészet tendenciáinak, bemutatni annak minél szélesebb spektrumát” – fogalmazott.

A Tavaszi Tárlatot Grászli Bernadett művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a figurális ábrázolás hagyományosan jelen van a kiállításon, fontos tendenciának nevezte a nonfiguratív és az absztrakt művészetet is.

Szombaton átadták a 37. Tavaszi Tárlat díjait is: Salgótarján megyei jogú város nagydíját Botos Zoltánnak ítélték. A Kulturális és Innovációs Minisztériuma díját Király György, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata elismerését Tuzson-Berczeli Péter nyerte el. A Magyar Festők Társasága Székely Móri Mártát díjazta. A Dornyay Béla Múzeum díját Krajcsovics Éva, a múzeum grafikai díját Simon Zoltán kapta meg.

Kiemelt kép: Pillanatkép a megnyitóról (Fotó: Gulyás Edina)