Kifutó modellek címmel nyílik meg április 9-én, szombaton Vincze Ottó legújabb kiállítása a Szentendrei Képtárban. A tárlat, melynek kurátora Muladi Brigitta, június 5-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között lesz látogatható.

Vincze Ottó 1964-ben született Kisvárdán, ám hosszú évek óta Szentendrén él és dolgozik. Az itteni szellemi közeg, melynek tagjai olyan neves alkotók, mint Deim Pál, Bereznai Péter és feLugossy László segítették őt autodidaktából professzionális művésszé válni. Tevékenységének vezérműfaja a térinstalláció, de grafikai és videós munkák is gyakran kikerülnek a keze alól. A Munkácsy-díjas képzőművész mostani kiállításán anyai örökségéhez nyúl vissza: a szabás-varrás eszközei, a divatrajzok elegánsan egyszerű, abszurd, talányos helyzetbe hozott figurái kerülnek a középpontba. A Kifutó modellek szigorú esztétikai rendszerbe foglalt képi installációi és a térben megjelenő, felnagyított varróeszközei a mondriani, malevicsi humán alapú konstruktív-szürrealista festészethez és a művész városának „motívumközpontú” spirituális hagyományaihoz kapcsolódnak. A kiállított objektek és grafikák együtteseiben úgy jelenik meg az ember, mint a tárgyak teremtő szelleme, aki örömét leli a talányos szerkezetek újra- meg újragondolásában.

A számos díjat (1993–1996 között Derkovits ösztöndíj, 2003 Kunststiftung Stuttgart ösztöndíja, 2009 Cité Internationale des Arts ösztöndíja, Párizs, 2010 Victor Vasarely ösztöndíj, Párizs) magáénak tudható alkotó munkái megtalálhatóak a Ferenczy Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria modern kori állandó kiállításaiban. A mostani tárlat megnyitójára szombaton 18 órától kerül sor a Szentendrei Képtárban, ahol a Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója, Prosek Zoltán és Horányi Attila PhD köszönti majd az érdeklődőket. Az esten közreműködik Galambos Csanád szaxofonos, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendéke.

Kiemelt kép: Kifutó modellek installálás (Fotó: Deim Balázs)