Március 30-án 19 órakor tartja a Thália Színház a 2018/19-es évadának utolsó nagyszínpadi bemutatóját, Joe Orton A kulcslyukon át című magával ragadó komédiáját Fehér Balázs Benő rendezi. A fiatal alkotó többször bizonyította már tehetségét humorban bővelkedő darabok színrevitelével, így a nézők most is felhőtlen szórakozásra számíthatnak, amelyre további garancia a szereposztás: Schell Judit, Friedenthal Zoltán, Mórocz Adrienn, Tamási Zoltán, Bán Bálint és Vida Péter játsszák.

Az angol munkásosztályból származó drámaíró tehetségére a hatvanas évek elején a BBC figyelt fel, két munkáját is megvette, amelyből később rádiójátékok készültek. A sikeren felbuzdulva Orton attól kezdve sorra írta a viccesebbnél viccesebb drámáit, melyek ugyanilyen tempóban kerültek a színházak színpadaira, nem véletlenül nevezik őt a mai napig az angol Feydeau-nak. Ám az először 1969-ben bemutatott művének karakterei sokkal valóságosabbak, emberibbek, mint amit a francia elődtől megszokhattunk, így A kulcslyukon át című darab a humor eszközeivel élve erőteljesebben érinti meg a nézőket is, mintha csak egy egyszerű vígjáték lenne.

A történet szerint Dr. Prentice köztiszteletnek örvendő pszichiáter, aki éppen az ifjú és ártatlan asszisztensjelöltjét, Geraldine Barclayt vizsgáztatja, amikor a vehemens vérmérsékletű felesége betoppan a rendelőbe, megzavarva egy már-már intim szituációt. Őt egy bezsongott londiner követi, akit meg egy rendőr üldöz. Ebbe a közegbe érkezik meg Dr. Rance, az egészségügyi hatóság főellenőre, aki természetesen mindent még jobban összezavar, és hamarosan előkerülnek a kényszerzubbonyok és a fegyverek is.

Bán Bálint és Vida Péter (Fotó: Várady Nikolett)

A Thália társulatával először dolgozó Friedenthal Zoltán, aki 2007 óta Pintér Béla csapatának oszlopos tagja elmondta, hogy a darab amellett, hogy nagyon vicces, azért néhány társadalmi kérdést is súrol. „Egy magán-elmegyógyintézet főorvosát alakítom, aki egy hazugsággal szörnyű lápos vidékre téved. Ahelyett, hogy tiszta vizet öntene a pohárba, amíg még lehet, csak tetézi a bajt, így egyre mélyebbre süllyed. És az ember minél kétségbeesettebben kapálózik egy ilyen helyzetben, annál gyorsabban merül. Ezt a merülést szeretnénk érzékletesen és lehetőleg szórakoztatóan ábrázolni.” – mondta egy korábbi interjúban.

Mrs. Prentice szerepében Schell Judit, a Thália Színház művészeti vezetője látható, aki így nyilatkozott a fiatal rendezővel való közös munkáról: „Fehér Balázs Benő személyében egy egészen új, fiatalos lendületet kap a színházunk és új, friss humorral gazdagodhat a társulatunk is”. Judit azt is elmondta, hogy miután a Tarnóczi Jakab rendezte A Schroffenstein családban együtt játszottak, nem volt kérdés, hogy Friedenthal Zoltánt kérik fel Dr. Prentice szerepére, amiben a rendezővel azonnal egyetértettek. „Benővel egyszerre bólintottunk rá Friedenthal Zolira és onnantól kezdve már csak az volt a kérdés, elengedik-e az anyaszínházától, illetve természetesen, hogy neki lenne-e kedve eljátszani a szerepet” – mondta a bemutató előtt tartott sajtótájékoztatón. A színész természetesen azonnal elfogadta a felkérést, és szerencsére az egyeztetést is könnyen meg tudták oldani.

Friedenthal Zoltán, Mórocz Adrienn és Tamási Zoltán (Fotó: Várady Nikolett)

Az asszisztensi állásra jelentkező lány és a londiner szerepében a Thália két fiatal színművésze látható, az ebben az évadban a társulathoz csatlakozó Mórocz Adrienn és Bán Bálint. Dr. Rance szerepében Tamási Zoltán lép színpadra, akinek karaktere mindig a legnagyobb zavart okozza majd a darabban: „Tényfeltárás helyett valójában saját prekoncepcióját kényszeríti rá az egész intézményre. Téves következtetéseivel egy lavinát indít el. Látja az eseményeket, a kérdéseire kap választ, mégis tökéletesen tévesen rakja össze a képet, illetve adja meg a diagnózist” – mesélte szerepével kapcsolatban. Match őrmestert Vida Péter játssza, aki tavaly nyerte el a Karinthy-gyűrűt.

A fekete és abszurd humorban bővelkedő komédia díszletét és jelmezeit Izsák Lili tervezte, a darab zeneszerzője Keresztes Gábor, a szöveg pedig Fekete Ádám fordításában hallható. Ilyen alkotógárdával – akik egyébként többször elmondták, hogy ők maguk is milyen remekül szórakoztak a próbafolyamat alatt – biztosak lehetünk abban, hogy A kulcslyukon át a Thália legújabb sikerdarabja lesz, aki beül rá, készüljön fel egy a rekeszizmokat alaposan megdolgoztató estére.

Kiemelt kép: Schell Judit, Friedenthal Zoltán, Bán Bálint, Mórocz Adrienn, Tamási Zoltán és Vida Péter (Fotó: Várady Nikolett)