30. alkalommal rendezik meg Százhalombattán a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált, a szombaton kezdődő program-sorozat keretében hét együttes mutatkozik be, illetve idén hét színházi est is várja a közönséget.

Az elmúlt 29 évben 112 ország csaknem ötvenezer népművésze járt Százhalombattán és a két másik partner településen, Tökölön, hosszú évekig Ráckevén, majd Szigetszentmiklóson és most már Dunavarsányban is. Ebben az évben Brazíliából, Észak-Macedóniából, Horvátországból, Indiából, Lengyelországból, Szerbiából és Szenegálból érkeznek vendégek. A programok között ebben az évben új elemként jelenik meg a Hét nap, hét színházi est című program, amely során hét előadáson hét műfaj mutatkozik be többek között a Turay Ida Színház, a Fitos Dezső Társulat, a 100 tagú Cigányzenekar, a Duna Művészegyüttes, a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, Berecz András, valamint a FlamenCorazónArte Táncszínház fellépésével.

Az idei fesztivál szlogenje: „Közös ég! Közösség!”, ami mindent magában foglal, amit az elmúlt 30 év jelent a szervezők, a város, a külföldiek számára. A mintegy 200 esemény közül a színházi előadások helyszíne a Barátság Kulturális Központ színházterme, a nemzetközi gálaműsorok, a világzenei koncertek a MOL Fesztiválszínpadon kaptak helyet, amelyet a Szent István téren építenek fel.

A rendezvénysorozatot augusztus 20-án nagyszabású nemzetközi folklórgála zárja.

Kiemelt kép: Berecz András (Fotó: Bergics Balázs)