A Miskolci Nemzeti Színház is megtartotta társulati záróülését, ahol a köszönetnyilvánításokon túl szó esett arról is, hogy az elmúlt nehéz évben a pandémia ellenére is sikerült 117 előadást játszania a társulatnak.

„Fontosnak tartottuk, hogy egy ilyen közösséget, közös büszkeségünket, a színházat meg tudjuk tartani, ráadásul a korábban megszokott színvonalon. Hiszem, hogy hazánk legjobb vidéki színháza a miskolci. Elkötelezettek vagyunk, kell a városnak a színház. A város támogatása az Önöké, minden tekintetben” – fogalmazott Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki arról is beszélt, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére hosszas egyeztetéseket követően a város közel egymilliárd forintos támogatást tud biztosítani a Miskolci Nemzeti Színháznak és a bábszínháznak.

Béres Attila, a teátrum ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy tudatosan nem hirdettek évadot egyelőre, tartanak a negyedik hullámtól, de ettől függetlenül biztosította a művészeket arról, hogy játszani fogjak, és meghirdetik a bérleteket is, bár a megszokottól eltérő konstrukciókban. Hangsúlyozta, hogy csak úgy tud Magyarország egyik legerősebb társulata maradni a miskolci, ha összefognak – a színház, a város, a teátrum életéhez kapcsolódó közösségek.

Távozik a Miskolci Nemzeti Színháztól Horváth Alexandra, Koller Krisztián és Papp Endre, érkezik azonban Rudolf Szonja, Béres Bence, Börcsök Olivér és Tegyi Kornél. A 2021/22-es évad az augusztus 24-i társulati nyitóüléssel veszi majd kezdetét, amelyet másnap már a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál nyitónapja követ. A színház és a város vezetői egyöntetűen azt mondták, nagyon bíznak abban, hogy nem lesz negyedik hullám, és minden a korábban megszokott medrében mehet tovább.

Kiemelt kép: A Miskolci Nemzeti Színház társulati záróülése (Fotó: Gálos Mihály Samu)