Ukrajnában emberek millióinak életébe költözött be a félelem, vált számukra valósággá a rémálom: családok, fiatalok és idősek keltek útra a háború elől menekülve. Az Ökomenikus Segélyszervezet folyamatos segítséget nyújt a háború kezdete óta a menekülteknek és a rászorulóknak. Április 24-én a Nemzeti Színház is része lesz a karitatív tevékenységnek, hiszen két előadást mutatnak majd be a nagyszínpadon.  A Szolidaritási Nap Ukrajnáért program keretein belül a közönségnek a színházban kihelyezett adománygyűjtő perselyekbe, valamint a segélyszervezet bankkártyás termináljainak útján lesz lehetősége segíteni a rászorulókat. A két előadásra az ingyenes jegyeket a Nemzeti Színház oldalán tudják majd kinyomtatni a résztvevők.

Az első produkció Ivan Karpenko-Karij, az ukrán Nemzeti Színház  rendezőjének és színészének nagy sikerű darabja lesz: A boldogtalan című alkotást vasárnap 17 órától tekintheti meg a nagyérdemű. A történet középpontjában egy szerelmi háromszög, Varka, Hnat és Szofia viszonya áll, ebből bontakozik ki a dráma fő cselekményszála.

A második darab, a kijevi DAKH színház és a DAKH Daugters koprodukciójában létrejövő Ukrán Tűz című előadás lesz, amit szintén vasárnap, este 8 órakor állítanak színpadra. A koncertszínházi előadás alkotói elmondták: “Ez a háború hatalmas katasztrófa Ukrajna számára, amely kihat az egész világra, az egész emberiség jövőjére. Ukrajna és az ukrán nép most történelmének egyik legnagyobb tragédiáját éli át. Harcol szabadságáért, önállóságáért – a túlélésért. És ebben a küzdelemben nagy szüksége van a jóérzésű emberek segítségére, bárkitől és bármilyen formában is érkezzék”

A szervezők célja, hogy felhívják a világ figyelmét az Ukrajnában zajló eseményekre, a háború okozta szenvedésre. Bővebb információk a segítségnyújtási lehetőségekről és az előadásokról, valamint az alkotókról, a Nemzeti Színház honlapján találhatók. 

Kiemelt kép: A boldogtalan szereplői (Fotó: Olga Zakrevska)