A Coopera 2021-ben mutatta be Szokolay Sándor Margit, a hazának szentelt áldozat című operáját, a szerző születésének 90. és a Domonkos Rend magyarországi letelepedésének 800. évfordulója alkalmából. Október 16-án 21 órától az M5 műsorán a produkció premierjéről készült felvételt közvetítik, amelynek a Margitszigeti Szabadtéri Színpad adott otthont.

Az előadást Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója rendezte, címszerepében a Junior Prima-díjas szoprán, Horti Lilla látható. A bemutatón közreműködött a Nemzeti Filharmonikusok, a Kodály Kórus Debrecen és a Budapest Stúdiókórus, az est karmestere Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója volt. A szereposztás – többek között – olyan neveket vonultat fel, mint a Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész Németh Judit, a Liszt-díjas Wiedemann Bernadett, a Hallhatatlanok Társulatának egyik legújabb tagja, vagy a nemzetközi színpadokon is ismert Fodor Bernadett.

A Magyar Művészeti Akadémia, a hazai Domonkos Rend, valamint Szokolay Sándor szellemi örökösei együttműködésével létrejött előadáshoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap biztosított támogatást.  A zeneszerző lánya, Szokolay Orsolya a bemutató előtt így nyilatkozott: „Édesapám hetedik operája megírásával a nemzet halk morális megszólítására vállalkozott, üzenete most is hozzánk szól. Margit látja, hogy a tatár majd’ mindent elpusztított, és a magyar azt pusztítja, ami megmaradt: egymást! Az operát Margit feszíti drámává, és hite adja a feloldást.” 

Kiemelt kép: Jelenetkép a Margit, a hazának szentelt áldozat című operából (Fotó: Coopera / 4K Media Studio)