Szobrot állítottak Varga Mátyás Kossuth-díjas díszlettervezőnek, Szeged díszpolgárának a szegedi Dóm téren: Grantner Jenő alkotását csütörtökön avatták fel a Nemzeti Emlékcsarnokban.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, hogy Varga Mátyás pályája 1930-ban Szegeden indult. Hét évtizeden át a világ dráma- és operairodalmának legszebb darabjait álmodta színpadra a budapesti, kolozsvári, debreceni és szegedi nemzeti színházakban. 1936 és 1996 között a Szegedi Szabadtéri Játékok meghatározó alakja volt, ő képviselte a folytonosságot a fesztivál művészeti vezetésében. Nevéhez csaknem száz játék- és tévéfilm látványvilágának megteremtése kötődik. Szinetár Miklós felidézte, hogy Varga a szcenika tanára volt a főiskolán. A művész kivételes rajztudással rendelkezett, tervei gyakran grafikának vagy festménynek is beillettek. Hiteles, a helyszínt ábrázoló, mégis takarékosan kivitelezhető díszleteket tervezett. A Szegedi Szabadtéri Játékokon 1966-ban dolgoztak először együtt a Háry Jánoson.

Székely László díszlettervezőnek is mestere volt Varga Mátyás. Hosszú évtizedeken át párhuzamosan dolgoztak együtt a Dóm téren. Mint fogalmazott, a munkához való etikai, morális hozzáállása a mai napig meghatározó számára. Rácz Tibor színművész felidézte, hogy 1959-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindulásakor is Varga készítette a Budai Nagy Antal című darab díszleteit. Munkáira mindig jellemző volt a látvány és a gondolat egysége. Számos technikai újítás is fűződött a nevéhez: az elsők között vetített üvegre festett képeket díszletként.

Varga Mátyás szobrát a Nemzeti Emlékcsarnokban Vaszy Viktor, Simándy József és Gregor József szobra közelében helyezték el, néhány tíz méterre a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadától.

Kiemelt kép: Barnák László és Szinetár Miklós Varga Mátyás díszlettervező szoboravatásán (Fotó: Iványi Aurél)