Július 4. és 7. között rendezik meg idén a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót, melynek színházi programsorozata már június végén kezdetét veszi. A Vácon megrendezésre kerülő esemény két világ különleges, kulturális egyvelege lesz, melyben a színházi előadások és koncertek nem csak, hogy megférnek egymás mellett, de együtt adnak csak igazán teljes élményt. A színházjegyek mellé ezért fesztiválbelépő is jár.

Az idei VéNégy nyitóprodukciójára június 30-án kerül sor, ekkor láthatja a közönség Székely Csaba Semmit sem bánok című darabját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásában. A színmű a múlttal való szembenézés drámája, egy belső utazás, melynek végállomása az önmegismerés és a felelősségvállalás. A helyszín a Váci Dunakanyar Színház lesz, a további színházi előadásoknak azonban már a Duna-parton felállított színházi sátor ad majd helyet.

Jelenet a Semmit sem bánok című előadásból

Július 4-én a kaposvári Csiky Gergely Színház Koncert, avagy semmi sem tökéletes című vendégelőadása lesz műsoron, amelynek szereplői egy megakoncertet szerveznek, így témáját tekintve tökéletesen passzol a VéNégy kínálatába. Az olykor szürreális, extrém látványra építő előadásban egy komolyzenei trió és egy fiúzenekar fog össze, s közösen próbálják beindítani karrierjüket. Július 5-én a Slovácké Színház társulata az Autista című előadásban egy autizmussal élő férfi történetén keresztül többek között azt a kérdést feszegeti, hogy vajon miként tudunk boldogan élni? Gyakran mondják, hogy az autisták a saját világukban élnek, a csehországi színészek előadása azonban rámutat arra, hogy ebben a világban mindannyian együtt élünk.

Másnap, július 6-án a kassai Na Peróne Színház érkezik a váci fesztiválra, szintén egy sztereotípiákat döntögető, feszültséggel átitatott alkotással. A Na stáž!-ban egy szlovák család életét láthatjuk, akik felvesznek egy gyakornokot, hiszen azt az ígéretet kapják, hogy a jövedelmét EU-s támogatásból tudják majd finanszírozni. Az emberi kapcsolatok azonban egyre csak romlanak, a feszültség nő, és a kialakult sztereotípiákat még nehezebb lesz ledönteni. A szélsőségekről szóló előadás azt kutatja, valójában ki a felelős a problémáinkért?

Jelenet a Jan tragédiája című előadásból

A lengyel CHOREA Színház július 7-én látogat a Duna-parton felállított színházsátorba, méghozzá Jan tragédiája című előadásával. A darab alapját a lengyel nyelv egyedülálló emléke, egy korai barokk szöveg adta, ami a vásári színház hagyományát eleveníti fel. A régi szöveg azonban igencsak modern kérdésfelvetéseket indított el az alkotókban: vajon a génkutatás, a mesterséges intelligencia és az ideológiai rendszerek összecsapásának időszakában ésszerű-e a hit, és mi különbözteti meg a vallásosságot a fanatikus attitűdtől? A lengyel színészek jóval a fesztivál előtt Magyarországra érkeznek, június 24-től egy nemzetközi workshop keretében két héten át dolgoznak majd együtt egy új produkción, melyet a zárónapon mutatnak be.

A színházi felhozatal mellett számos koncerttel készülnek a szervezők, fellép többek között a Margaret Island, Szabó Balázs Bandája, a Vad Fruttik, az Intim Torna Illegál, a Tankcsapda, az Irie Maffia és a Follow the flow is.

A külföldi előadásokat eredeti nyelven, magyar nyelvű felirattal és szinkrontolmácsolással játsszák.

Kiemelt kép: Jelenet a Koncert, avagy semmi sem tökéletes című előadásból