Idén július 20. és 25. között ismét zenével, tánccal és színházzal telt meg Sátoraljaújhely és környéke: több mint 4000 néző szórakoztatásáról gondoskodtak a szervezők a második Déryné Fesztiválon. A rendezvény fesztiváligazgatójával, a Déryné Program igazgatójával, a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márkkal beszélgettünk.

Nemrég ért véget a második Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen. Mennyire volt sikeres a tavalyihoz képest?

2021-ben indítottuk útjára a Déryné Fesztivált, amely mindjárt az első évében rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, közel 2500 látogatót vonzott. Az idei fesztivál minden várakozásunkat felülmúlta, ha lehet, még fantasztikusabb volt a hangulat, mint tavaly! Sátoraljaújhely festői helyszínei teltházas színházi előadásoknak, fergeteges hangulatú koncerteknek, valamint családi programoknak adtak helyet. Az öt nap alatt több mint négyezren látogattak el a rendezvényre, a kisgyermekektől egészen az idősebb korosztályig mindenki megtalálta a maga szórakozását.

Hihetetlen öröm volt hallani a csilingelő gyermeki kacagást, a produkciókat követő tapsvihart. Az emberek finom borok társaságában élvezték a zenét, az önfeledt együttlétet, az élményektől fény gyúlt a szemekben, mosoly bujkált az arcokon, nekünk szervezőknek ez jelenti a legnagyobb sikert. Úgy gondolom, ezekben a kihívásokkal teli időkben minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy az emberek életébe melegséget, vidámságot vigyünk.

Miben volt más a programkínálat?

Büszkék vagyunk arra, hogy idén még színesebb, még gazdagabb programkínálattal ajándékozhattuk meg a közönséget. Míg tavaly harminc, addig idén már több mint ötven programmal vártuk az érdeklődőket, tíz különböző helyszínen. A prózai színházi előadások mellett táncszínházi produkció és mono-musical is színesítette a műsort, valamint még nagyobb hangsúlyt kapott a zene.

Az Ungvári Borteraszon többek között fellépett a Kossuth és Fonogram-díjas Csík zenekar, a Szabó Balázs Bandája, valamint a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, az olasz krimik világába kalauzolt a Hutchky and Stars, nagyon ütős koncertet adott a Talamba. Sajnos a szombati napon az időjárás nem kedvezett nekünk, így a Kerekes Band koncertje, valamint a Zenthe Ferenc Színház Tanulmány a nőkről című előadása elmaradt.

A Zsólyomkai pincesoron egészen Dél-Amerikáig repített bennünket gitármuzsikájával Papp Sándor, a Jászai-díjas színművész Újhelyi Kinga és zenekara költőóriásaink szellemét idézték meg, József Attila, Pilinszky, és Kosztolányi verseinek megzenésítésével.

A széphalmi helyszínen a családoknak szóló színházi előadásokon túl mesemondó, papírszínház, kerekítő foglalkozás, interaktív játékok, valamint kézműves foglalkozások várták a gyerkőcöket. 

Pillanatkép a Széphalmi Petőfi-vetélkedőből (Fotó: Kovács Milán)

Neked melyik volt a személyes kedvenced?

Nehéz lenne egyet is kiemelni, a koncertek közül az egyik legnagyobb sikert a Csík zenekar koncertje aratta, a színházi produkciók közül pedig az Aradi Kamaraszínház A Zördög című pajzán komédiája volt a legnagyobb közönségkedvenc.

Egy korábbi nyilatkozatodban szó esett arról, hogy rengeteget tudtatok fejlődni az előző évi tapasztalatokból kiindulva. Milyen téren?

Az a lelkesedés és vendégszeretet, amelyet Sátoraljaújhely önkormányzata és munkatársai, valamint a helyi közösség tanúsít felénk páratlan, ennek köszönhetően mindjárt az első évben könnyen és sikeresen ment a szervezés. A tavalyi tapasztalatokból kiindulva idén ez még gördülékenyebben zajlott. Boldog vagyok, mert a Déryné Program csapatát kivétel nélkül olyan emberek alkotják, akik szívvel, lélekkel dolgoznak, fáradságot nem kímélve közösen haladunk előre a missziónk által kijelölt ösvényen: Színház mindenkinek!

Elhangzott a bejelentés, jövőre visszatértek. Lehet már sejteni, hogy mikor és hogy mivel készültök a harmadik Fesztiválra?

Már vannak ötleteink, de egyelőre még erről korai beszélni, mindenesetre azt már most elmondhatom, hogy minden erőnkkel azon leszünk, hogy 2023. július 19. és 23. között újra felülmúljuk magunkat, még sokszínűbb, még tartalmasabb programot állítsunk össze.

Több mint két éve folyik a munka a Déryné Programnál. Elégedett vagy azzal, ahol most tartotok?

2020 tavaszán, éppen a világjárvány kirobbanásakor indult a program. Kihívásokkal teli két év áll mögöttünk, de egyértelművé vált, hogy elképesztően hiánypótló szerepet töltünk be, szívet melengető hálával fordul felénk a közönség bármerre is járunk.

Az indulás óta összesen 28 bemutató és több mint 1.000 színházi előadás valósult meg az ország 457 befogadóhelyén, valamint több mint 137.000 néző tekinthetett meg színvonalas színházi produkciókat ingyenesen, vagy jelképes jegyáron. Ezek a számok magukért beszélnek. Mára a regisztrált befogadóhelyek száma 843, a következő évad küldetése, hogy olyan helyekre jussunk el, ahol eddig még nem voltunk.

Az Urban Verbunk a második Déryné Fesztiválon (Fotó: Kovács Milán)

Hamarosan kezdetét veszi a 2022/23-as évad, elkezdődik a munka a Déryné Társulat számára is. Milyen bemutatókkal készültök erre az évre?

Két új bemutatóval készülünk a következő évadra, október 5-én kezdődik a Jánosi Ferenc Szemet szemért című művének próbafolyamata, amelyet jómagam rendezek. A darab érdekessége, hogy írója, Jánosi Ferenc, aki a Barangoló Drámaírói Műhelyének ösztöndíjasaként Lukácsy György mentorálásával dolgozik a dráma születésén. A bemutató december 9-én lesz, a Déryné Társulathoz vendégként csatlakozik Kaszás Mihály színművész.

A magam részéről elképesztően izgalmas és motiváló a közös munka, mivel még sosem volt részem egy dráma megszületésében, ráadásul Feri konkrétan a Déryné Társulat művészeire írja a darabot. Műfaját tekintve krimi, ami meglehetősen érdekessé teszi az alkotófolyamatot. Néha belegondolok, hogy mikor a teraszon ülve különböző gyilkosságokról és azok indíttatásáról beszélgetünk, szegény szomszédaim mit érezhetnek…

A társulat következő bemutatójára május 12-én kerül sor. Hunyady Sándor Lovagias ügy című tragikomédiájának ősbemutatója 1935-ben volt, most társulatunk is színre viszi ezt a humorban gazdag darabot, amely a 30-as évek hangulatáról ad a közönség számára ízelítőt.

Az előadás főhőse Virág úr, aki hihetetlenül lojális munkaadójához, emellett pedig egy valódi lovag, ugyanakkor neki is van egy gyenge pontja, aki nem más, mint főnökének titkárnője, Gizike. Ő viszont valaki más után epekedik, így aztán elég egy szóváltás és hirtelen minden a feje tetejére áll… Előadásunkban Virág urat Dányi Krisztián, míg Virágnét Losonczi Kata játssza, Gulyás Gabriella pedig Gizikét fogja alakítani, az elbűvölő gépíró kisasszonyt. Az előadást a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a Jászai-díjas Bakos-Kiss Gábor rendezi, a próbafolyamat március 21-én indul.

Kiemelt kép: Kis Domonkos Márk (Fotó: Bertalan Ádám)