Idén hatodik alkalommal hirdeti meg internetes színháztörténeti vetélkedőjét a Nemzeti Színház. A felhívás tizedikes és tizenegyedikes diákoknak szól, akik a versenyre négyfős csapatokban nevezhetnek. A csapatok – felkészítő tanáraik segítsége mellett – három, kizárólag az interneten keresztül zajló fordulóban mérik össze tudásukat, amelyben színháztörténeti ismereteiket, kreativitásukat és informatikai készségeiket egyaránt használniuk kell.

Az idei vetélkedő témája: a Nemzeti Színház története. A fordulók során a feladatok a színház nagy korszakaira, fő alkotóira és épületeire koncentrálnak, az 1837-es alapítástól a mai épület a megnyitásáig, tehát 2002-ig. A legjobb hat csapat 2020. június 5-én a döntőben méri össze tudását a Nemzeti Színházban.

A zsűri tagjait a Nemzeti Színház színművészei, dramaturgkollégái, ifjúsági programfelelőse és neves színháztörténészek alkotják. A csapatok tableteket, színházbérleteket és könyvutalványokat nyerhetnek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra „kitelepül” a Nemzeti Színház: rendhagyó irodalom órákkal, beszédórával, olvasópróba játékkal és smink- és fodrászbemutatóval érkeznek, és a színház művészeinek focicsapata is összeméri tudását a diákok csapatával.

A vetélkedőre 2020. március 1-ig lehet jelentkezni a Nemzeti Színház weboldalán keresztül.

Kiemelt kép: Pillanatkép egy korábbi vetélkedőből (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)