Budapest Főváros Önkormányzatának vezetése mentőöv programot hozott létre az állami támogatás elmaradása miatt az ellehetetlenülés veszélyével szembesülő budapesti független és magánszínházi műhelyek (mint például a Centrál Színház, a Pintér Béla és Társulata vagy az Átrium Színház) számára. Mint írják, ezzel semmilyen körülmények között sem kívánják átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget, mivel ezek az intézmények a korábbi TAO-támogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, amelyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel.

Július 5-én Karácsony Gergely főpolgármester egyeztetett a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott színházak vezetőivel, amelyek működését súlyosan nehezíti az elszabadult infláció, az energiaköltségek drágulása, a járvány miatt csökkenő jegyárbevétel. A Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata, hogy biztosítsa a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működését, ugyanakkor a vezetés morális felelősséget érez a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért is, ezért is lett része a 2020-ban megkötött kormány-Főváros közötti színházi megállapodásnak a független színházi műhelyek állami támogatása. A kormányzati támogatás elmaradása, illetve jelentős csúszása a gazdasági válság okozta többletkiadásokkal együtt a megszűnés szélére sodort több fővárosi független és magánszínházi műhelyt. A Fővárosi Önkormányzat érezve a kialakult helyzet tarthatatlanságát, de hangsúlyozottan nem átvéve az államtól a finanszírozási kötelezettséget ezen kulturális intézmények működtetetése kapcsán, megsegítésükre kulturális mentőöv programról döntött.

Az Átrium homlokzata (fotó: est.hu)

Az idei évre a főváros költségvetésében szereplő saját fenntartású színházak finanszírozásának átütemezésével létrejön egy egyszeri visszatérítendő (amennyiben a kormányzati támogatás folyósításra kerül) támogatást biztosító 150 millió forintos alap a független és magánszínházak működési költségeinek támogatására. A budapesti színházvédelmi alapból azok a színházi műhelyek kaphatnak támogatást, amelyek állami támogatásban részesültek korábban, de 2022-ben ezt még nem kapták meg. Amennyiben a támogatás megérkezik az államtól, akkor a fővárosi támogatást ennek mértékében vissza kell téríteni. A színházvédelmi alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki a főváros az érintett intézményekkel való konzultáció után. A részletszabályok kidolgozásának folyamatában felmérés készül arról, hogy a fővárosi független és magán színházi műhelyek számára milyen mértékű működési nehézséget okoz a kormányzati támogatás elmaradása, illetve annak jelentős csúszása.

Kiemelt kép: A Centrál Színház belső tere (Fotó: Batár Zsolt)