2021-ben a Színházi Világnap sajnos megint csak az online tér adta lehetőségekből tud építkezni, ám a legtöbb teátrum így sem hagyja, hogy a nézők színházi élmény nélkül maradjanak. Összeszedtük, hogy szerintünk ma hol, és mit érdemes megnézni.

A Pentheszileia Program – Vígszínház

2016 októberében debütált a Vígszínház Házi Színpadán Kincses Réka darabja, A Pentheszileia Program. A Szilágyi Csenge főszereplésével látható előadás egy igazi generációkon átívelő családi dráma, amelyben a hősnő hiába menekül az élvhajhász életmódja kínálta pillanatnyi boldogságba, egy adott ponton mégis kénytelen szembenézni saját hibáival, és az édesanyjával való ellentmondásos kapcsolatával is. A Vígszínház fiatal színművésznője mellett Király Dániel, Hevér Gábor, Lázár Kati, Hullan Zsuzsa és Csapó Attila lép színpadra a stream-előadásban.

Alice – Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

A Lewis Carroll Alice csodaországban és Alice Tükörországban című meseregényei alapján készült előadás a tinédzserkorban járó ember újszerű, traumatikus testtapasztalását állítja a középpontba. Bocsárdi László rendezése meghökkentő módon tárja a néző elé a világ ritkán láthatatlan dimenzióit. A TASZ Facebook-oldalán ingyenesen elérhető eladásban színpadra lép mások mellett Korodi Janka, Mátray László, Pálffy Tibor és Erdei Gábor is.

Jelenet az Alice című előadásból (Fotó: Tamási Áron Színház)

I. Erzsébet – Szkéné Színház

A Vádli Társulás, a Szkéné Színház és a Füge Produkció többszörös díjnyertes közös előadását teszi jegyváltás ellenében elérhetővé a Színházi Világnapon. Az I. Erzsébet a mindenkori hatalomról, a politika természetéről, a művészek lassan kilátástalanná váló helyzetéről mesél, mindezt a lehető legszórakoztatóbb formában, néha már már a groteszket súrolva. A címszerepben Fodor Tamás látható, partnerei mások mellett Nagypál Gábor, Keresztes Tamás, Bercsényi Péter, Kaszás Gergő és Király Attila, a rendező Szikszai Rémusz.

Dinasztiák – Fővárosi Nagycirkusz

Február 13-án mutatták be az online térben a Főváros Nagycirkusz Dinasztiák című produkcióját, amely a világhírű magyar artistaművészet előtt kíván tisztelegni. A csupa magyar művészt felvonultató show az átadásról, áthagyományozásról, a tanításról és tanulásról, a nemzedékek összekapcsolódásáról szól. A ma este látható előadásban a manézsba lép többek között Tóth Gabriella kötélszámával, a Body Trapeze és a Veres Duo zsonglőrei is.

Jelenet a Dinasztiák című előadásból (Fotó: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz)

Dr. Faustus – Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Színházi Világnap alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színház 17 órától Mihai Măniuţiu 2003-as rendezését, a Doktor Faustus tragikus históriáját teszi elérhetővé a  közösségi oldalán. A címszerepben színpadra lépő Bogdán Zsolt a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának különdíja mellett az UNITER (Román Színházi Szövetség) elismerést is elnyerte. Partnerei az előadásban mások mellett Kézdi Imola, Hatházi András, Panek Kati és Bíró József.

+ 1 Köszönjük nektek, veletek vagyunk!

A kaposvári Csiky Gergely Színház által életre hívott „Köszönjük nektek, veletek vagyunk!” kampány keretében ma este kerül sor az egyre súlyosbodó járványhelyzet frontvonalában dolgozó szakemberek előtt való tisztelgésre. A kezdeményezéshez csatlakozott többek között a Déryné Program, a Nemzeti Színház és a Vígszínház is. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ma 19 órakor, a színházi előadások kezdetének időpontjában nyisson ablakot, álljon ki az erkélyre, és tapsolja meg azokat, akik a mindennapokban az egészségünkért harcolnak.

Kiemelt kép: Szilágyi Csenge A Pentheszileia Program című előadásban (Fotó: Vígszínház)